Alles over zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen monteren op een plat dak, het is voor ons vrijwel dagelijkse kost. Niet alleen schuine daken, maar ook platte daken zijn namelijk uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. In het kennisblog van deze week staan we daarom uitgebreid stil bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak. We zoomen onder andere in op de voordelen, staan stil bij de verschillende plat dak onderconstructies en hebben een prachtig praktijkvoorbeeld van high performance zonnepanelen op een plat dak.

Zonnepanelen op een plat dak: de voordelen

Laten we over één ding direct duidelijk zijn: zowel schuine als platte daken kunnen uitermate geschikt zijn voor zonnepanelen. Zo hebben schuine daken vaak een natuurlijke hellingshoek die een positief effect heeft op de energieopbrengst van een zonnepaneel en zijn zonnepanelen dankzij onze Solar Construct onderconstructie voor schuine daken zeer veilig en stabiel geïnstalleerd door onze eigen monteurs. In het blog van vandaag gaan we het echter specifiek hebben over zonnepanelen op een plat dak. Hoog tijd om de voordelen en mogelijkheden voor zonne-energiesystemen op platte daken op een rij te zetten.

Wij krijgen uit Almere en omgeving, maar ook uit de rest van Nederland erg veel aanvragen binnen voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Wanneer het gaat om het installeren van zonne-energiesystemen op platte daken zijn er mogelijkheden te over. Zo kunnen onze eigen installatieteams zonnepanelen monteren op het platte dak van uw woning. Heeft u echter een uitbouw, dakkapel of garage dan kunnen ook deze dakvlakken worden benut voor het plaatsen van zonnepanelen.

Belangrijke voordelen van zonnepanelen op een plat dak zijn de oriëntatie en opbrengst. Een plat dak biedt ons de mogelijkheid om zelf de oriëntatie van de zonnepanelen te bepalen. Waar wij bij een schuin dak gebonden zijn aan de oriëntatie van het dak, kunnen wij dit bij een plat dak optimaliseren. Wij gebruiken hiervoor de technische software van Solar Monkey. Deze marktleidende zonnepanelen software van Solar Monkey is ontwikkeld door de TU Delft en helpt ons de meest optimale oriëntatie én energieopbrengst voor uw zonnepanelen te berekenen.

Onderconstructie en zonnepanelen voor een plat dak

Om te profiteren van de optimale oriëntatie van zonnepanelen op een plat dak moeten we echter wel gebruik maken van de juiste onderconstructie. Zonder een goede onderconstructie zouden de zonnepanelen namelijk plat op het dak komen te liggen, hetgeen een zeer negatief effect heeft op de opbrengst. Daarom gebruiken we twee verschillende soorten onderconstructies voor zonnepanelen op een plat dak: FlatFix Fusion en Solarstell. Zowel FlatFix Fusion als Solarstell houdt rekening met twee zeer belangrijke factoren: veiligheid en optimale opbrengst.

Laten we beginnen met de veiligheid. Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet van het dak afwaaien voorzien wij de speciale onderconstructies van een bepaalde hoeveelheid ballast.Deze ballast wordt op basis van windtesten en risicoanalyses is berekend. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat wij gaten gaan boren in uw dak om de onderconstructies vast te schroeven. Wij hebben als echt Almeers bedrijf ook het voordeel dat we de kracht van de wind kennen. Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen veilig op het platte dak blijven staan, maken wij daarom vaak gebruik van extra ballast. Naast deze ballast hebben de onderconstructies ook verschillende winkappen en bouwen we veiligheidsmarges in ten opzichte van de verschillende dakranden.

Naast de veiligheid is het zeer belangrijk dat uw zonnepanelen op het platte dak een hoge opbrengst hebben. Op dit te bewerkstelligen hebben de beide onderconstructies een hellingshoek van 10 tot 13 graden. De gedachte achter deze hellingshoek is dat zowel de veiligheid (een steilere hellingshoek betekent dat de constructie veel vatbaarder is voor wind) als de hoge opbrengst gewaarborgd zijn. Naast de hellingshoek is ook de ruimte tussen de rijen zonnepanelen op het platte dak essentieel. Dankzij deze tussenruimte staan de zonnepanelen niet in elkaars schaduw, hetgeen de opbrengst zou verlagen.

Prachtig plat dak zonne-energiesysteem in Woerden

Genoeg theorie voor vandaag, we gaan over op de praktijk. Hoe ziet zo’n rendabel en high performance plat dak zonnepanelen systeem er uit? Om die vraag te beantwoorden trekken we naar Woerden alwaar één van onze eigen installatieteams dit prachtige, high performance zonne-energiesysteem installeerde.

Plat dak met zonnepanelen

Zoals u kunt zien zijn de zonnepanelen op het platte dak van de uitbouw en de garage gemonteerd. Dankzij de ruimte op beide platte daken hebben we de zonnepanelen vrijwel geheel op het zuiden kunnen uitrichten (ideale oriëntatie) hetgeen heeft gezorgd voor een zeer hoge verwachte stroomopbrengst.

Dankzij de plat dak onderconstructie van Solarstell hebben de zonnepanelen naast een bijna perfecte oriëntatie ook een zeer voordelige en veilige hellingshoek. Zoals u kunt zien op de foto’s wordt de veiligheid verder gewaarborgd door ballast in de vorm van stoeptegels en windkappen.

We hebben bij deze plat dak zonnepanelen installatie gebruik gemaakt het volledige zwarte, high performance zonnepaneel van AEG (AEG 360 Wattpiek Black). Dankzij het hoge piekvermogen van dit zonnepaneel (360 WP) en de parallel schakeling op basis van een SolarEdge omvormer en Power Optimizers wordt er optimaal geprofiteerd van de ideale omstandigheden op het platte dak. Verder zijn deze zonnepanelen ook qua aanzicht prachtig zwart afgewerkt, hetgeen bij dit lager gelegen platte dak fijn is voor het aanzicht.

Zoom in zonnepanelen

Wilt u ook een prachtig mooie en zeer rendabele zonnepanelen op uw platte of schuine dak? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en één van onze adviseurs helpt u verder.

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat de installatie van zonnepanelen u kost én oplevert? Wij staan u bij met persoonlijk en eerlijk advies.

2024 © BestBuySolar v5.07 With ♥ by Daylinq