november 13, 2019

Alles wat je moet weten over de BTW teruggave op zonnepanelen in 2020

by BestBuySolar in Blog

Het aanschaffen van een stabiel en betrouwbaar zonne-energiesysteem heeft veel voordelen. U wekt uw eigen energie op, bespaart ten minste 25 jaar lang op uw maandelijkse energiekosten en draagt bij aan een duurzame samenleving. Daarnaast is de aanschaf van een zonne-energiesysteem extra interessant omdat u als particulier de BTW van uw aangeschafte zonnepanelen terugkrijgt van de belastingdienst. Toch heeft u mogelijk vragen. Waarom krijgt u de BTW eigenlijk terug? Blijft de BTW teruggave op zonnepanelen in 2020 hetzelfde en hoe helpt BestBuySolar je met de aanvraag voor BTW teruggave? Op al deze vragen geven wij antwoord in onze nieuwe kennisblog.

Waarom krijgt u BTW terug?

Wanneer u anno 2019 een zonne-energiesysteem aanschaft kunt u als particuliere zonnepanelenbezitter de BTW terugvragen aan de belastingdienst. Het proces om de BTW terug te kunnen vorderen is beschreven in de Kleine Ondernemers Regeling oftewel de KOR, we zullen u deze regeling in het kort uitleggen.

Een zonnepaneleneigenaar levert een deel van zijn zelfopgewekte zonne-energie terug aan zijn energieleverancier. De stroom die wordt teruggeleverd aan de energiemaatschappij levert een vergoeding op waarover normaal gesproken BTW afgedragen dient te worden aan de belastingdienst. Om het voor particulieren te vereenvoudigen gebeurt dit echter in de vorm van een forfaitbedrag dat eenmalig afgedragen dient te worden.  Dit is een vast bedrag dat wordt bepaald op basis van het opwekvermogen (in WP) van het zonne-energiesysteem. Voor de duidelijkheid, dit forfait bedrag wordt slechts eenmalig ingehouden, de belastingdienst vraagt u dus niet dit bedrag ieder jaar af te dragen gedurende de gehele levensduur van uw zonne-energiesysteem. Dit forfaitbedrag is vaak lager dan 1.345 euro, waardoor een zonnepaneleneigenaar volgens de wet wordt gezien als kleine ondernemer. De KOR stelt dat kleine ondernemers automatisch ontheffing krijgen voor het indienen van BTW aangiften en dus hun BTW terugkrijgen.

De BTW teruggave op zonnepanelen in 2020

We krijgen vaak de vraag: “Blijft de BTW teruggave op zonnepanelen in 2020 hetzelfde?” Het antwoord is eenvoudig: “Ja, praktisch altijd”. Stel dat u na 1 januari 2020 besluit om een duurzaam en rendabel zonne-energiesysteem aan te schaffen en de projectprijs van dit zonne-energie (excl. BTW) is lager dan 11.901 euro (lees: u betaalt minder dan 2.505 euro BTW over uw investering), dan krijgt u evenals in 2019 gewoon de BTW minus het vaste forfaitbedrag terug. Ter indicatie: een zonne-energiesysteem bestaande uit 40 reguliere zonnepanelen kost bij ons in de regel minder dan 11.901 euro (excl. BTW).

Enkel particuliere klanten die een zonne-energiesysteem van meer dan 11.900 euro (exclusief BTW) aanschaffen (zij die meer dan 2.505 euro BTW over hun investering betalen), zullen na 1 januari te maken krijgen met de nieuwe regelgeving aangaande de BTW teruggave op zonnepanelen in 2020. Voor hen zijn er in de nieuwe regelgeving twee opties om BTW aangifte te doen:

Optie 1: Forfaitbedrag en herzien

Rekenvoorbeeld: Stel het piekvermogen van uw zonne-energiesysteem is 10.001 WP en de BTW die u moet afdragen is 3.000 euro. Dan krijgt u dit bedrag vervolgens in zijn geheel terug, maar u zult tot 5 jaar na de aanschaf van uw zonne-energiesysteem een deel terug moeten betalen aan de belastingdienst. Bij een piekvermogen van 10.001 WP hoort een forfaitbedrag van 220 euro wat u betaald in jaar 1. In jaar 2 t/m 5 betaalt u ieder jaar 20% van 3.000 euro dus 600 euro terug aan de belastingdienst. Kiest u voor optie 1 dan heeft u na 5 jaar 2620 euro BTW betaald en hebt u geen verdere fiscale verplichtingen meer.

Optie 2: Aangifte over uw omzet

Rekenvoorbeeld: Stel we nemen hetzelfde piekvermogen als in voorbeeld 1. De waarde van deze energie is 0,20 * 10.001 kWh = 2.000,20 euro. Over deze 2.000,20 euro dient u gedurende 5 jaar 21% BTW te betalen. Dit komt neer op een bedrag van 0,21 * 2.000,20 euro = 420,04 euro per jaar. Kiest u voor optie 2 dan heeft u na 5 jaar 2.100,20 euro aan BTW afgedragen en hebt u geen verdere fiscale verplichtingen meer. In dit voorbeeld is dus optie 2 aan te bevelen.

Gratis BTW teruggave service

Bij de aanschaf van een nieuw zonne-energiesysteem wilt u natuurlijk dat zoveel mogelijk werk uit handen wordt genomen. Wij staan daarom ook na de installatie van uw zonne-energiesysteem voor u klaar. Onze particuliere klanten die onder de grens van 2.505 euro BTW blijven, kunnen gebruik maken van onze gratis BTW teruggaveservice, die verzorgd wordt door onze businesspartner btwteruggaafzonnepanelen.nl.

Onze businesspartner gaat direct na uw (kosteloze) aanvraag aan het werk en zorgt ervoor dat u in het eerstvolgende kwartaal na de installatie uw BTW teruggave op de zonnepanelen alweer ontvangt van de belastingdienst. Voor particuliere klanten die boven de grens van 2.505 euro BTW uitkomen staat onze businesspartner klaar met advies over de beste optie. Zo staat u er na de succesvolle installatie van uw zonnepanelen niet alleen voor.

Wilt u ook een betrouwbaar en rendabel zonne-energiesysteem? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan en profiteer van onze gratis BTW teruggave op zonnepanelen.