april 2, 2020

Een SolarEdge zonne-energiesysteem

by Kai van de Wiel in Blog

Bij veel van onze klanten hebben wij een betrouwbaar en stabiel zonne-energiesysteem van SolarEdge geïnstalleerd. Het van origine Israëlische bedrijf produceert al sinds 2006 verschillende essentiële onderdelen voor onze zonne-energiesystemen zoals omvormers en verschillende opslagoplossingen. Daarnaast zorgde SolarEdge met het produceren van de eerste succesvolle Power Optimizer voor een revolutionaire stap op het gebied van zonne-energie. In het kennisblog van deze week zoomen we in op deze betrouwbare marktleider in PV systemen. We bespreken de voordelen van een SolarEdge zonne-energiesysteem en laten een aantal praktijkvoorbeelden aan u zien.

Een optimale prestatie dankzij Power Optimizers

Zonnepanelen in serie geschakelde zonne-energiesystemen worden als één string op uw dak gemonteerd. Dit betekent dat al uw zonnepanelen als één ononderbroken keten aan elkaar geschakeld zijn. De grootste vijand van een dergelijk systeem is een onderbreking in de keten van zonnepanelen (bijvoorbeeld door schaduwvorming of verschillende invalshoeken van de zon). Wanneer één van de zonnepanelen in de serie geschakelde keten minder energie opwekt, zullen alle andere zonnepanelen in de keten namelijk net zo ‘slecht’ presteren als dit ene zonnepaneel.

Power Optimizer SolarEdge

SolarEdge bedacht als eerste fabrikant een succesvolle oplossing voor dit probleem, de Power Optimizer. Dit ‘intelligente kastje’ zorgt ervoor dat een mogelijke verstoring in het zonnepaneel wordt geïsoleerd. Hierdoor zal deze verstoring niet worden doorgegeven aan de overige zonnepanelen op uw dak. Een onderbreking van de keten zonnepanelen heeft in een SolarEdge zonne-energiesysteem daarom een veel geringer effect op de energieopbrengst van het gehele systeem dan in een serie geschakeld zonne-energiesysteem. Met behulp van een SolarEdge Power Optimizer ligt het rendement van uw zonne-energiesysteem, afhankelijk van de omstandigheden, zeker 3 tot 7 procent hoger t.o.v. een serie geschakeld zonne-energiesysteem.

Monitoren van uw SolarEdge systeem

De Power Optimizer zorgt niet alleen voor een hoger rendement, maar ook voor een beter inzicht in uw zonne-energiesysteem. Dankzij de door onze monteur gerealiseerde connectie tussen de SolarEdge omvormer en uw internetrouter kunt u namelijk de prestaties van uw zonne-energiesysteem inzien met een monitoring app. Met behulp van deze app kunt u de totaalopbrengst van uw systeem monitoren én kunt u precies zien hoe ieder afzonderlijk zonnepaneel presteert. Dit is een van de grote voordelen die een SolarEdge zonne-energiesysteem heeft ten opzichte van een serie geschakeld zonne-energiesysteem waar u enkel de totaalopbrengst van het systeem kunt inzien.

Andere voordelen van een SolarEdge zonne-energiesysteem

Naast de ingenieuze Power Optimizers heeft een zonne-energiesysteem van SolarEdge ook een aantal andere handige voordelen. Zo kan een omvormer zowel binnen als buiten worden gemonteerd en is hij zo goed als geruisloos. Enkel bij het ‘opstarten’ in de ochtend kan er een tikje te horen zijn. Een erg interessant voordeel is de mogelijkheid om een extern accusysteem op het zonne-energiesysteem aan te sluiten. Dit biedt u, zeker met het oog op de toekomst, de mogelijkheid om in nog grotere mate zelfvoorzienend te worden.

SolarEdge totaalopbrengst
Opbrengst per zonnepaneel

Voorbeelden van SolarEdge zonne-energiesystemen

Zoals gezegd hebben we in de afgelopen jaren zeer regelmatig een SolarEdge zonne-energiesysteem geïnstalleerd bij onze klanten. Een mooi voorbeeld van een betrouwbaar en rendabel systeem is dat van Louis in Almere Parkwijk. Dit zonne-energiesysteem draait op een krachtige 3-fase omvormer van SolarEdge en heeft een piekvermogen van 6.500 Wattpiek.

SolarEdge omvormer Louis
SolarEdge omvormer Zina

Bij Zina in Almere Muziekwijk installeerden we ook een SolarEdge zonne-energiesysteem. Dit systeem draait op een stabiele en betrouwbare 1-fase omvormer en heeft een zeer hoog piekvermogen van 4.800 Wattpiek.

Bent u ook op zoek naar een stabiel, betrouwbaar en zeer rendabel SolarEdge zonne-energiesysteem? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan en ik of één van mijn collega’s helpt u direct verder.