Alles wat u moet weten over de opbrengst van zonnepanelen

De zonnige maanden maart en april hebben voor een geweldig goede opbrengst uit zonnepanelen gezorgd. Met de lange en zonnige zomerdagen in aantocht zal het voordeel van zonnepanelen op uw dak alleen maar toenemen. Hoog tijd dus om in te zoomen op de energieopbrengst van zonnepanelen. Welke factoren hebben invloed op de opbrengst, hoe berekenen wij uw verwachte opbrengst en in hoeverre speelt de keuze voor een bepaald zonnepaneel een rol bij de opbrengst. In het kennisblog van deze week leggen we het allemaal aan u uit.

Opbrengst zonnepanelen berekenen tool

Bent u benieuwd naar de opbrengst van uw zonnepanelen, vul dan onze opbrengst zonnepanelen calculator in en u ziet direct wat uw rendement en terugverdientijd is. Deze tool hebben wij ontwikkelt zodat het voor iedereen laag drempelig is om te bekijken wat de opbrengst is van zonnepanelen per jaar. Bent u geïnteresseerd of heeft u meer informatie nodig? Neem vooral contact met ons op. Wij stellen onze klanten centraal en zorgen er daarom voor dat iedereen altijd eerlijk wordt geïnformeerd.

Welke factoren bepalen de opbrengst van een zonnepaneel?

De eerste en meest belangrijke factor die van invloed is op de opbrengst van uw zonnepanelen is het aantal zonuren in Nederland. Het gemiddeld aantal zonuren in Nederland ligt volgens het KNMI tussen de 1500 en 1550 per jaar. In sommige delen van Nederland zoals bijvoorbeeld ons eigen Almere is het aantal zonuren zelfs nog hoger (1600 tot 1650). We zijn qua zonuren geen Spanje, maar we kunnen met recht stellen dat het aantal zonuren in Nederland ruim voldoende is om tot een zeer interessante opbrengst van uw zonnepanelen te komen.

zonne grafiek

Percentuele verdeling van zonuren per maand Nederland

Oriëntatie van het dak

Een tweede belangrijke factor bij het inschatten van de opbrengst van uw zonnepanelen is de oriëntatie van het dak. Heeft u een huis met een plat dak, dan geeft ons dit de mogelijkheid om de zonnepanelen zo gunstig mogelijk uit te richten ten opzichte van de zon. Voor mensen met een schuin dak staat de oriëntatie al vast. Dit is echter absoluut geen nadeel. Ieder schuin dak heeft altijd wel één of zelfs twee goede zijdes waarop zonnepanelen een mooie opbrengst kunnen behalen.

Hellingshoek van het zonnepaneel

Naast de richting van het dak bepaalt ook de hellingshoek van het zonnepaneel hoe hoog de opbrengst zal zijn. Evenals de oriëntatie ligt ook de hellingshoek van een schuin dak vast. Veel daken in Nederland hebben echter een hellingshoek die ergens tussen de 20 en 50 graden ligt, wat resulteert in een goede opbrengst. Op een plat dak monteren wij uw zonnepanelen op een speciale onderconstructie waardoor ze in een hoek van 13 graden komen te staan. De opbrengst van uw zonnepaneel is hierdoor een stuk hoger dan wanneer we de zonnepanelen simpelweg plat zouden neerleggen. Een tweede reden waarom wordt gekozen voor een hoek van 13 graden is de veiligheid. Zou u de zonnepanelen op een plat dak in een steilere hellingshoek plaatsen dan zijn ze veel vatbaarder voor wind.

Schaduw heeft ook invloed

Schaduw is ook een factor die de opbrengst van uw zonnepanelen beïnvloedt. Schaduwval op uw zonnepanelen kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door obstakels op het dak of omgevingsfactoren zoals hoge gebouwen of bomen die dichtbij uw woning staan. Om opbrengstverlies van uw zonnepanelen door schaduw tegen te gaan kunnen wij uw zonne-energiesysteem parallel geschakeld configureren. In een eerder blog schreef ik uitgebreid over schaduwval op zonnepanelen en de voordelen van een parallel geschakeld zonne-energiesysteem.

Tot slot speelt ook het zonnepaneel zelf een rol in de opbrengst van uw zonne-energiesysteem. Het Wattpiek, de kwaliteit en de technische aspecten in het zonnepaneel zijn hierbij belangrijke factoren. We komen hier later in dit blog op terug.

Ure 330 wattpiek mono zonnepaneel

Het URE zonnepaneel – afbeelding links – is kwalitatief hoogwaardig (Tier 1 keurmerk), gemaakt door een ervaren producent, met een hoog vermogen (330 WP) én een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.

Wilt u liever een volledig zwart afgewerkt zonnepaneel (rechts) dan bieden wij van URE ook het 315 WP Full Black zonnepaneel. Esthetisch gezien is dit zonnepaneel hoogstaand en daarnaast kent dit zonnepaneel dezelfde specificaties als de 330 WP variant.

Aeg 360 wattpiek full black

zonnepaneel met logo

Sinds kort kunnen wij u dit hoog vermogen en premium kwaliteit zonnepaneel van AEG aanbieden. Met nog eens 30 WP meer, een volledig zwarte afwerking én een interessante prijs-kwaliteit verhouding is dit AEG zonnepaneel één van de meest populaire zonnepanelen voor deze zomer.

Sunpower maxeon 3 zonnepaneel

Natuurlijk is er altijd één de ‘allerbeste’ ook als het gaat om zonnepanelen. Zowel het Maxeon 3 375 WP Black als het 395 WP zonnepaneel van SunPower hebben een zeer hoog vermogen. Dankzij de geavanceerde cel techniek heeft dit zonnepaneel ook nog eens een lager rendementsverlies én daarbij komt dat dit zonnepaneel een volledige productgarantie van 25 jaar heeft.

Wilt u weten wat de energieopbrengst van zonnepanelen op uw dak is én wilt u besparen op uw energierekening? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan en onze adviseurs helpen u verder.

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat de installatie van zonnepanelen u kost én oplevert? Wij staan u bij met persoonlijk en eerlijk advies.

2024 © BestBuySolar5.16 With ♥ by Daylinq