mei 16, 2019

Vijf belangrijke vragen en antwoorden voordat u zonnepanelen laat leggen

by BestBuySolar in Blog, Vraag & Antwoord

Zonnepanelen laten leggen op het dak. In Almere, Flevoland en de rest van Nederland gebeurt het de laatste jaren steeds frequenter. U hoeft maar omhoog te kijken in een doorsnee Nederlandse woonwijk en u ziet blauwe of zwarte reflecties van zonnepanelen. Maar waar moet u allemaal over nadenken voordat u de beslissing maakt om zonnepanelen op uw dak te laten leggen? Wij hebben een aantal factoren voor u op een rij gezet.

1. Het dak: Hoeveel zonnepanelen kan ik laten leggen?

Een van de belangrijkste factoren bij het plaatsen van zonnepanelen, is natuurlijk uw dak zelf. Als we het hebben over het leggen van zonnepanelen op uw dak dan springen twee zaken er direct uit: het type dak (schuin of plat) en de ligging van het dak.

Zowel platte als schuine daken zijn in principe uitermate geschikt voor het leggen van zonnepanelen. Natuurlijk moet er altijd gekeken worden naar bepaalde “objecten” die op het dak staan zoals een schoorsteen of een dakkapel, maar ieder dak heeft een bepaald oppervlak vrij om zonnepanelen te plaatsen.

Daarnaast speelt ook de ligging van uw dak een rol bij uw keuze om zonnepanelen te laten leggen. Uiteraard biedt een dak op het zuiden grote voordelen bij het plaatsen van zonnepanelen, maar het is niet noodzakelijk. Daken die op het oosten, westen en zelfs het noordoosten of noordwesten liggen, “vangen” gedurende de dag flink wat zon. Bent u benieuwd of uw dak geschikt is voor het leggen van zonnepanelen? Neem dan gerust contact met ons op.

2. Energieverbruik per jaar: Hoeveel energie verbruik ik?

Een volgend belangrijk aspect in uw beslissing aangaande het laten leggen van zonnepanelen is uw jaarlijkse energieverbruik. Veel mensen die zonnepanelen laten plaatsen, doen dit met het oog op hun energierekening. Ze willen vaak een lagere energierekening of willen minder afhankelijk zijn van energiebronnen zoals gas. Met behulp van de app van de energieleverancier of via energierekening kunt u zien wat u per jaar aan energie verbruikt. Aan de hand van uw energieverbruik kunnen wij vervolgens bepalen hoeveel zonnepanelen er geïnstalleerd moeten worden om dit verbruik te dekken.

3. Keuzes: Welke zonnepanelen kunnen we leggen?

Wij kunnen alle soorten zonnepanelen leggen. U vraagt, wij draaien. In praktijk zien wij echter dat mensen vaak geadviseerd willen worden over het te leggen zonnepaneel. Er zijn tegenwoordig namelijk zoveel verschillende smaken, dat men door de bomen het bos niet meer ziet.

Om mensen een goed idee te kunnen geven van de mogelijkheden binnen de te plaatsen zonnepanelen, hanteren wij vaak twee criteria: vermogen en esthetiek. Het vermogen van een zonnepaneel verwijst naar het wattage dat een paneel maximaal kan opwekken. Hoe hoger dit wattage, hoe hoger de opbrengst van het paneel. Het esthetische aspect van het te leggen zonnepaneel is voor mensen vaak ook van belang. Zwart of Blauw, een aluminium of een donkerkleurige rand? Het zijn afwegingen die wij vaak voorbij horen komen en waarbij wij graag een passend advies geven.

4. Rendabiliteit: Wat levert het leggen van zonnepanelen op?

Het antwoord op deze vraag is uit te splitsen in de opbrengst in vermogen en de opbrengst in geld. Allereerst het vermogen. De zonnepanelen die wij leggen op uw dak hebben een piekwattage. Afhankelijk van het aantal panelen en de ligging van het dak levert uw zonnepanelen installatie een bepaald vermogen. Bent u benieuwd wat dit vermogen in uw geval zou zijn? Vraag dan een offerte aan.

Uw zonnepanelen leveren daarnaast ook geld op. Dankzij de salderingsregeling die van kracht is in Nederland, levert iedere kilowatt die is opgewekt door de zonnepanelen op uw dak een bepaald bedrag op. Dankzij deze regeling, verdient u de zonnepanelen die wij monteren op uw dak snel  terug. De overheid help u, zo is de huidige salderingsregeling onlangs wederom verlengd. Dit is goed nieuws voor mensen die zonnepanelen hebben laten monteren of die van plan zijn dit in de komende jaren te doen.

5. Investering: Wat kost het plaatsen van zonnepanelen?

Wij beseffen dat het leggen van zonnepanelen een grote eenmalige investering is. Deze investering verdient zich echter over de jaren zeer snel en efficiënt terug. Wanneer u ons benadert voor het plaatsen van zonnepanelen zullen wij altijd een zo scherp mogelijke all inclusive productprijs aanbieden. De eenmalige kosten voor het leggen van zonnepanelen hangen af van een aantal factoren, waaronder bijvoorbeeld de grootte van de installatie. Een voorbeeld om een beeld te geven van de mogelijke prijs: een kleine installatie van tien zonnepanelen leggen wij neer vanaf €3.450 exclusief btw (de btw krijgt u terug via onze gratis btw-teruggave service).

Wilt u weten wat het voor u kost om zonnepanelen te laten leggen op het dak? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en wij geven u zo snel mogelijk persoonlijk advies op maat.