Salderen tot en met 2030
Tot en met 2030 kunt u nog (deels) gebruik maken van het salderen wanneer u niet-in-huis-gebruikte zonnestroom teruglevert aan het net (zie tabel).
Vorige week kon je in ons eerste blog uit de tweedelige serie over salderen en zonnepanelen lezen dat de aanschaf van zonnepanelen ondanks de mogelijke afbouw van de salderingsregeling erg interessant blijft. In het tweede blog uit deze reeks geven we u twee rekenvoorbeelden voor de toekomst.
We frissen uw geheugen even op. Vorige week vertelde we u dat de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen mogelijk wordt afgebouwd vanaf 1 januari 2025. Dit hangt af van de Eerste kamer die nog moet instemmen het wetsvoorstel.
Wordt dit wetsvoorstel in de zomer van 2023 goedgekeurd dan zal de saldering volgens het volgende principe worden afgebouwd:
In beide voorbeelden gaan we uit van een installatie op 1 januari 2024 en nemen we als voorbeeld een gemiddeld Nederlands huishouden met een verbruik van 3.500 kWh per jaar. Voor de huidige salderingsregeling gaan we uit van een gemiddelde stroomprijs van 50 eurocent per kilowatt (bron: consumentenbond). Voor de terugleververgoeding gaan we uit van een vergoeding die momenteel gemiddeld op 13 eurocent per kilowatt uitkomt. Tot slot gaan we er op basis van informatie van de consumentbond en andere partijen vanuit dat 50 procent van de opgewekte zonnestroom uit uw zonnepanelen direct in huis wordt verbruikt.
In dit 1e scenario kijken we naar een huishouden dat zonnestroom opwekt, 50 procent hiervan direct in huis gebruikt en de overige 50 procent teruglevert.
Om op een schuin dak in Nederland 3.500 kWh op jaarbasis op te wekken, gaan we in beide voorbeelden werken met 10 hoog vermogen (430 WP) zonnepanelen met 25 jaar productgarantie. Om dit systeem optimaal te laten presteren, maken we gebruik van het parallel geschakelde Enphase systeem op basis van Micro omvormers met 25 jaar productgarantie. We gaan uit van een volledig up-to-date meterkast met een 1-fase hoofdaansluiting. De projectprijs van deze installatie ligt gemiddeld op ca. 6.850 euro en de opbrengst ligt op ca. 3.500 kWh op jaarbasis. Hiermee dekken we dus de gehele energiebehoefte van dit huishouden.
In scenario 2 kijken we naar een huishouden dat in eerste instantie hetzelfde acteert als in scenario 1. Wanneer de aanschafprijs van de thuisaccu aantrekkelijker wordt, zal dit huishouden een thuisaccu aanschaffen.
Laten we hypothetisch stellen dat dit aan het begin van jaar 5 na de aanschaf van de zonnepanelen gebeurt. De eerste investering in dit scenario is wederom 6.850 euro en de opbrengst van het zonnepaneelsysteem is ca. 3.500 kilowatt. Voor de aanschafprijs van de thuisbatterij (5 kWh opslagcapaciteit) rekenen we met 2.500 euro.
We kunnen dus stellen dat wanneer de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen wordt afgebouwd het voor u nog steeds zeer interessant is om zonnepanelen aan te schaffen. Ook de aanschaf van een thuisaccu zal op termijn lonen en verdiend zichzelf erg snel terug.
Heeft u zich wel eens afgevraagd wat de installatie van zonnepanelen u kost én oplevert? Wij staan u bij met persoonlijk en eerlijk advies.