juli 3, 2019

Een zakelijk project bij Freelight B.V. in Almere

by BestBuySolar in Projecten
Aantal panelenCapaciteitBijzonderheden
8025.500 WpParallel geschakeld o.b.v. Goodwe

De afgelopen weken beschreven we voor u de uitvoering van twee mooie particuliere projecten In Ter Aar en Gouda. Deze week is het tijd om één van onze zakelijke projecten in de spotlight te zetten. Naast het installeren van zonne-energiesystemen voor particulieren klanten, biedt BestBuySolar namelijk ook de mogelijkheid aan bedrijven om een zonne-energiesysteem te laten installeren op hun pand. Onlangs heeft één van onze eigen monteursteams de montage van een ambitieus project op zich genomen in Almere bij Freelight B.V. Voor Freelight B.V. en andere bedrijven is het aanschaffen van zonnepanelen een financieel heel interessante investering. Dit komt met name door het hoge rendement op de investering in zonnepanelen, maar zeker ook door de mogelijkheid voor het aanvragen van subsidie. Daarnaast neemt Freelight B.V. het voortouw op het gebied van verduurzaming. Dit past natuurlijk zeer goed bij hun rol als leverancier van sfeervolle en mooie verlichting armaturen en sluit aan op hun duurzame doelstellingen. Benieuwd naar het eindresultaat van dit ambitieuze project in Almere? Lees dan verder!

Een gedegen voorbereiding

Bij een dergelijk groot en ambitieus project, is het natuurlijk essentieel dat de voorbereiding tot in de puntjes geregeld is. Allereerst spreekt onze adviseur uitgebreid met de eigenaar van Freelight B.V. om te kijken naar zijn behoeften en de verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een PV systeem. Vervolgens bezoeken onze adviseur en onze hoofdmonteur het bedrijfspand en worden het platte dak en de elektrische installatie nader beoordeeld. Op basis van deze analyse wordt bepaald welke onderconstructie het beste gebruikt kan worden en in welke opstelling de zonnepanelen geplaatst zullen worden. Ook bepalen we welk soort en type zonnepaneel er gebruikt zal worden, hoeveel ballast er noodzakelijk is, hoe het kabeltraject gelegd zal worden, welke meterkast aanpassingen noodzakelijk zijn en waar de omvormer gemonteerd zal worden.

Een oost-west opstelling

Op de montage-dag is het dan aan één van onze eigen monteursteams om het zonne-energiesysteem op te leveren. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar een nette uitvoering is minstens zo belangrijk. Op het platte dak van Freelight B.V. in Almere werken onze monteurs met een zogenaamde oost-west opstelling. In deze opstelling worden de zonnepanelen ‘landscape’ aan weerszijde van een taps toelopend frame gemonteerd. De zonnepanelen vormen op die manier een ‘dakje’, waarbij de ‘hoge kanten’ van de twee zonnepanelen tegen elkaar aanliggen. Hierdoor is het ene zonnepaneel op het oosten uitgericht en het andere zonnepaneel op het westen.

Voor bedrijven met een groot plat dak, zoals Freelight B.V., heeft deze oostwest opstelling een aantal voordelen:

  • Er wordt efficiënt gebruik gemaakt van het dakoppervlak door de ruimte optimaal in te zetten.
  • Zowel ’s ochtends (oosten), ’s middags (zuiden) en ’s avonds (westen) genieten de verschillende zonnepanelen van een maximale instraling van de zon. Freelight B.V. maakt dus de gehele dag optimaal gebruik van haar beschikbare dakoppervlak.
Dak van Freeflight
Closeup dak Freeflight
Closeup dak freeflight
Goodwe schakelkast

Een krachtige omvormer en een ingenieus kabeltraject

Om de zonne-energie direct om te zetten in bruikbare stroom, koppelen we het systeem aan een zeer stabiele en krachtige Goodwe 25.000-DT 3-fase omvormer, die tot wel 32.500 Wattpiek vermogen aankan. De keuze voor deze omvormer is opvallend. Je zou bij een dergelijk groot zonne-energiesysteem (80 zonnepanelen) verwachten dat wordt gekozen voor een parallel geschakeld systeem. De aanschafwaarde van een parallel systeem ligt echter ietwat hoger. Onze hoofdmonteur heeft voor Freelight B.V. daarom een ingenieus kabeltraject uitgedacht.

Wat nu volgt is een korte les ‘elektrotechniek voor beginners’. De Goodwe omvormer waarmee wij dit project hebben gewerkt heeft twee mppt-trekkers met beiden drie aansluitingen. Normaliter heb je zes strings nodig om een dergelijk zonne-energiesysteem op deze Goodwe omvormer aan te sluiten. Onze hoofdmonteur heeft er echter voor gekozen om vier strings te gebruiken in het zonne-energiesysteem van Freelight B.V. Dankzij deze keuze kan de hoofdmonteur op beide mppt-trekkers van de Goodwe omvormer één ‘oost-string’ en één ‘west-string’ aansluiten, wat er weer voor zorgt dat beide mppt-trekkers constant onder hetzelfde vermogen worden belast. Door het zonne-energiesysteem op deze manier te configureren, onder een zo maximaal mogelijke spanning, zal het systeem in de ochtend eerder opstarten en in de avond later uitschakelen. Het grote voordeel voor Freelight B.V. hierbij is dus dat zij een groter deel van de dag direct kunnen profiteren van de opgewekte zonne-energie.

Door maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de krachtige Goodwe omvormer en dit te combineren met onze technische kennis en ervaring hebben we dus een zeer rendabel en kostenefficiënt zonne-energiesysteem kunnen monteren voor onze opdrachtgever in Almere.

Een uniek zonnepaneel

Tot slot hebben we bij dit mooie, zakelijke project in Almere gebruik gemaakt van hoog vermogen URE 320 Wattpiek (Wp) zonnepanelen. Dit zonnepaneel is heel interessant als het gaat om prijs-kwaliteit verhouding. Het hoge vermogen van dit zonnepaneel in combinatie met onze scherpe prijs en de fabrieksgarantie maken dit tot een unieke keuze voor bedrijven als Freelight B.V.

Wilt u ook een zeer rendabel en duurzaam zonne-energiesysteem laten installeren op het dak van uw huis of bedrijfspand? Neem dan direct contact met ons op en wij gaan samen met u kijken naar de mogelijkheden!

Over Freelight

Groothandel in verlichting en sfeermakers
​Het team van Freelight bestaat uit jonge, flexibele mensen met veel kennis, know-how en vele jaren ervaring in de branche. ​Een hoogwaardige servicegraad en klantgerichtheid staan bij ons hoog in het vaandel.