december 5, 2019

Een zonne-energiesysteem op maat in Almere Parkwijk

by BestBuySolar in Projecten
Aantal panelenCapaciteitBijzonderheden
165.280 WpParallel geschakeld o.b.v. SolarEdge

Geen enkel dak in Nederland is hetzelfde. Zo is er het onderscheid in schuine en platte daken, maar daarnaast hebben wij ook veel klanten met een gecombineerd dak: zowel schuin als plat. Een gecombineerd dak vergt extra maatwerk zowel in de voorbereiding als in de uitvoering. Een aantal weken terug hebben wij in Almere Parkwijk een zonne-energiesysteem geïnstalleerd op zo’n gecombineerd dak. Hoe dat verliep en hoe het resultaat eruit ziet lees je in onze nieuwe blog.

Een gecombineerd dak met veel mogelijkheden

Het gecombineerde dak in Almere Parkwijk verschilt qua oppervlak niet veel van een doorsnee plat of schuin dak. Het voornaamste verschil is dat het dak verdeeld is in drie verschillende dakvlakken: een plat dakvlak met bitumen en grind, een schuin dakvlak met dakpannen en een dakkapel met bitumen. Zoals gezegd vergt het dus extra maatwerk om hier een passend en rendabel zonne-energiesysteem te installeren. Vrijwel ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Daarom kijken we altijd naar de meest efficiënte mogelijkheden. Op het moment dat wij hebben vastgesteld dat er op uw dak een rendabel zonne-energiesysteem geplaatst kan worden, dan gaan wij het extra (maat)werk zeker niet uit de weg om het maximale resultaat voor u te kunnen behalen.

De onderconstructie van de zonnepanelen

Voor het plaatsen van de zonnepanelen op de verschillende dakvlakken maken we in Almere Parkwijk gebruik van drie verschillende soorten onderconstructies.

We beginnen op het platte dakvlak met bitumen en grind. Onze adviseur heeft hier gekozen voor een zogenaamde oostwest opstelling van de zonnepanelen die is gemonteerd op aluminium FlatFix Fusion frames. In een oostwest opstelling staan de zonnepanelen in een hoek van 13 graden tegen elkaar aan. Ze vormen hierdoor een dakje waarvan de ene zijde naar het oosten  en de andere naar het westen is gericht (zie foto). Zonnepanelen in deze opstelling wekken van zonsopgang tot zonsondergang constant energie op. Dankzij de oostwest opstelling wordt de oppervlakte op een relatief klein plat dak toch optimaal benut én is de opbrengst van dit zonnepanelenveld extra hoog.

Op het schuine dakvlak met dakpannen gebruiken we een aluminium onderconstructie geproduceerd door Solar Construct, een Nederlands kwaliteitsproduct. De dakhaken worden aan de dakpannen bevestigd en de aluminium rails waarop de zonnepanelen zijn gemonteerd is op deze haken vastgezet. Vervolgens zijn de zonnepanelen met behulp van tussenklemmen en eindklemmen extra stevig op de rails vastgezet zodat ze veilig op het dak liggen.

Zonnepanelen op maat in Almere Parkwijk
Zonnepanelen op maat in Almere Parkwijk
Zonnepanelen op maat in Almere Parkwijk
Zonnepanelen op maat in Almere Parkwijk
Zonnepanelen op maat in Almere Parkwijk
Zonnepanelen op maat in Almere Parkwijk
Zonnepanelen op maat in Almere Parkwijk

Op de dakkapel met bitumen maken we tot slot gebruik van een speciale oostwest opstelling. We hebben hier vanwege de geringe ruimte anderhalve rij zonnepanelen in een oostwest opstelling gemonteerd. Op die manier hebben we de beschikbare ruimte optimaal benut en behalen we een hoog rendement op dit platte dak.

Een parallel geschakeld systeem op basis van SolarEdge

Het zonne-energiesysteem in Almere Parkwijk is parallel geschakeld op basis van SolarEdge. Met een parallel geschakeld systeem bedoelen we een systeem waarin alle zonnepanelen zijn voorzien van zogenaamde Power Optimisers. Een Power Optimiser zorgt ervoor dat het zonnepaneel altijd optimaal presteert en dat ieder zonnepaneel individueel te monitoren is via een app of laptop. Door de parallelle schakeling is dit een zeer stabiel en betrouwbaar systeem dat 3 tot 7 procent rendabeler is dan een serie geschakeld zonne-energiesysteem.

Wilt u ook een op maat gemaakt zonne-energiesysteem op uw dak? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en wij kijken met u naar de mogelijkheden.