De termen ‘salderen’ en ‘zonnepanelen’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In uw zoektocht naar een besparend en duurzaam zonnepanelensysteem zal het woord ‘salderingsregeling’ vroeg of laat op uw pad zijn gekomen.
De laatste paar weken gaat het ook in de kranten en op televisie steeds vaker over salderen. De reden hiervoor: een wetsvoorstel om de zogeheten salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen af te bouwen.
Maar wat betekent de afbouw van de salderingsregeling nu precies voor huidige en toekomstige eigenaren van zonnepanelen? En hoe groot is de daadwerkelijke impact ervan? In onze 2-delige blogserie gaan we hier dieper op in en laten we u zien dat het aanschaffen van zonnepanelen interessant blijft.
Zonnepanelen en Salderen: Wat is salderen?
We frissen uw geheugen op met een korte uitleg over salderen.
Wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft liggen kan u op twee manieren profiteren van de opgewekte stroom:
- Door direct gebruik in huis
- Door het terugleveren van stroom
In het tweede geval treed het salderen in werking. Neem als voorbeeld een zonnige dag. Uw zonnepanelen wekken volop stroom op. Zoveel dat u – na directe gebruik in huis – zonnestroom overhoud. Deze stroom wordt teruggeleverd en geregistreerd door uw energieaanbieder.
Wanneer het donker wordt, wekken uw zonnepanelen geen stroom op. U neemt gedurende de avond en nacht dus stroom af van uw energieaanbieder. Ook dit wordt geregistreerd. Aan het einde van uw contractjaar krijgt u een jaarfactuur waarop netjes staat hoeveel kilowatt u heeft teruggeleverd en heeft afgenomen.
Volgens de salderingsregeling mag u de teruggeleverde kilowatts 1 op 1 wegstrepen tegen de afgenomen kilowatts. Levert u dus net zoveel kilowatt terug als dat u heeft afgenomen, dan is uw verbruik dat jaar 0 kilowatt. En dit allemaal dankzij de zonnepanelen op uw dak!
Zonnepanelen en Salderen: het afbouwen van de salderingsregeling
Al een aantal jaar wordt er getracht een wetsvoorstel in te voeren dat de afbouw van de salderingsregeling in werk stelt.
Onder andere een gevallen kabinet en de torenhoge stroomprijzen hebben ervoor gezorgd dat dit wetsvoorstel niet door de Tweede en/of Eerste kamer werd aangenomen.
Momenteel ligt het wetsvoorstel bij de Eerste kamer. Zij zullen moeten stemmen en enkel in het geval van een meerderheid zal de afbouw van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen worden bewerkstelligd.
Gebeurt dit dan zal de stroom die u als eigenaar van zonnepanelen teruglevert ieder jaar iets aan waarde verliezen. Zoals u in de tabel kunt zien, zal u tot en met 2030 nog gewoon kunnen profiteren van de huidige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen. Maar wat gebeurt er na 2030?
Zonnepanelen en Salderen: een blik op de toekomst
Het antwoord op die vraag is eenvoudig: ook na het verdwijnen van de salderingsregeling is het aanschaffen of hebben van zonnepanelen rendabel. Hoe werkt dit?
Er zijn twee alternatieven voor het salderen: Een batterijsysteem én de terugleververgoeding voor zonnestroom.
Het batterijsysteem
Wij installeren en adviseren voor vrijwel al onze klanten het parallel geschakelde systeem van Enphase op basis van Micro Omvormers. Dit systeem is in de toekomst gemakkelijk uit te breiden met één of meerdere batterijen. Deze batterijen kunnen de stroom die u nu teruglevert grotendeels opslaan, zodat u deze stroom in de avond en nacht in huis kun gebruiken. Op die manier hoeft u dus niet tot nauwelijks stroom af te nemen van uw energiemaatschappij en kan u uw eigen zonnestroom in huis gebruiken.
De terugleververgoeding
Naast de huidige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen bestaat ook een terugleververgoeding voor zonnestroom. In het huidige systeem krijg je deze terugleververgoeding per kilowatt wanneer je meer stroom teruglevert dan dat je op jaarbasis afneemt.
In het nieuwe wetsvoorstel aangaande het afbouwen van de salderingsregeling staat dat eigenaren van zonnepanelen tot 2027 minimaal 80% van het leveringstarief terugkrijgen voor de stroom die ze niet kunnen salderen. Vanaf 2027 zal de minister iedere 2 jaar de minimale terugleververgoeding voor zonnestroom in de wet vastleggen. Energiemaatschappijen zullen zich hier aan moeten houden. Ter indicatie: als je de huidige terugleververgoedingen per energiemaatschappij bekijkt – deze worden nu door de maatschappijen zelf bepaald – dan kom je uit op een gemiddelde terugleververgoeding van ca. 13 cent per kilowatt.
Ook wanneer de saldering volledig is afgeschaft, zal een kilowatt teruggeleverde stroom zijn waarde behouden. Hierdoor is het dus nog steeds interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Je gebruikt namelijk een groot deel van de stroom direct in huis – gemiddeld zo’n 50%, je kan in de toekomst een groot deel van de overgebleven stroom opslaan en hetgeen je dan nog teruglevert behoudt zijn waarde door de minimale terugleververgoeding die in de wet wordt vastgelegd.
Lees ook deel 2:
Saldering of geen saldering. Het aanschaffen van kosten besparende en duurzame zonnepanelen blijft dus een enorm interessante en rendabele investering. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan en een van onze adviseurs helpt u verder met eerlijk en persoonlijk advies.
Heeft u zich wel eens afgevraagd wat de installatie van zonnepanelen u kost én oplevert? Wij staan u bij met persoonlijk en eerlijk advies.