“Wanneer mijn zonnepanelenveld schaduwvrij is kan ik het beste kiezen voor een serieel geschakeld zonne-energiesysteem.”
De quote van vandaag is misschien wel één van de meest gehoorde of gelezen uitspraken als het gaat om de aanschaf van zonnepanelen. Om deze quote goed te kunnen ontleden, moeten we eerst weten wat een serieel of parallel geschakeld systeem nu precies is. Een korte opfriscursus.
Wat is een serieel of parallel geschakeld zonnepaneelsysteem?
Serieel geschakelde zonnepanelen
Een serieel geschakeld zonnepaneelsysteem werkt op basis van één centrale omvormer met 1 of 2 strings. De gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt wordt dankzij deze centrale omvormer omgezet in wisselstroom. Dit is de stroom die u in huis kunt gebruiken of die u teruglevert aan uw energiemaatschappij.
De zonnepanelen die zijn verbonden aan de centrale omvormer staan als één ononderbroken keten op uw dak. Dit betekent dat een verstoring in dit systeem – bijvoorbeeld door schaduwval op één van de zonnepanelen – kan zorgen voor een flinke vermindering van de totale stroomopbrengst van het systeem. U kunt dit vergelijken met de ouderwetse kerstboomverlichting die vroeger rond de feestdagen in de boom hing. Begint één lampje in het koord te flikkeren, dan ziet u hiervan de nadelige gevolgen bij de andere lampjes.
Parallel geschakelde zonnepanelen
Een parallel geschakeld systeem werkt op basis van zogenaamde Micro Omvormers (bv. Enphase) of een centrale omvormer gecombineerd met Power Optimizers (bv. SolarEdge). In het geval van de centrale omvormer met Power Optimizers wordt de gelijkstroom evenals in een serieel geschakeld systeem door de omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom. Het grote verschil hier is echter dat de Power Optimizers – die per zonnepaneel worden gemonteerd en aangesloten – zorgen voor een optimale werking per individueel zonnepaneel. Een verstoring in één zonnepaneel wordt hierdoor beperkt tot dit ene zonnepaneel en heeft niet tot nauwelijks gevolgen voor de rest van het zonnepaneelsysteem.
De Micro Omvormers werken zelfs nog iets geavanceerder (en rendabeler). De centrale omvormer ontbreekt in dit systeem. In plaats daarvan worden per individueel zonnepaneel Micro omvormers – een kleine omvormer en optimizer in één – gemonteerd en aangesloten. Evenals de centrale omvormer in een serieel geschakeld systeem zet ook deze Micro Omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Dit doet hij echter per individueel zonnepaneel. Daarnaast is het ook hier zo dat een verstoring zich enkel beperkt tot één individueel zonnepaneel.
De afweging: serieel of parallel geschakelde zonnepanelen
Een verstoring – bijvoorbeeld door schaduw – is één factor op basis waarvan de keuze tussen een serieel of parallel geschakeld systeem gemaakt kan worden.
Een aantal jaar geleden – toen de parallel geschakelde techniek net nieuw was op de markt – was het prijsverschil tussen beide systemen erg groot. Aan de hand van innovatieve producenten en fabrikanten zien we echter dat deze prijsverschillen relatief gezien kleiner en kleiner zijn geworden. Het is dus interessant om ook een aantal andere belangrijke factoren bij de keuze serieel vs. parallel in ogenschouw te nemen.
Conclusie
Als we tot slot terugkeren naar onze quote kunnen we stellen dat deze deels juist en deels onjuist is.
Ja, in het geval van ontbrekende schaduw op uw dak behoort het plaatsen van een serieel geschakeld zonnepaneelsysteem zeker tot de geadviseerde mogelijkheden. Maar dit is zeker niet de enige of juiste keuze. Een parallel geschakeld zonnepaneelsysteem kan ook op een dak waar schaduw ontbreekt zorgen voor een rendabeler, betrouwbaarder en dus beter zonnepaneelsysteem.
Bent u ook op zoek naar persoonlijk advies bij de aanschaf van uw nieuwe zonnepaneelsysteem? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte op maat aan en één van onze adviseurs helpt u direct verder.
Heeft u zich wel eens afgevraagd wat de installatie van zonnepanelen u kost én oplevert? Wij staan u bij met persoonlijk en eerlijk advies.