juli 11, 2019

Zevenentwintig zonnepanelen in Hoofddorp

by BestBuySolar in Projecten
Aantal panelenCapaciteitBijzonderheden
278.640 WpParallel geschakeld o.b.v. SolarEdge

In de serie “onze projecten” hebben we tot nu toe laten zien wat een zakelijk of particulier project bijzonder maakt en hoe het gehele installatieproces verloopt, van het eerste contact tot de service achteraf. Deze week doen we het anders en laten we jullie aan de hand van een interview door de ogen van een klant naar een installatieproces kijken. Centraal staat het zonne-energiesysteem van Hugo uit Hoofddorp. Benieuwd hoe het installatieproces is verlopen en waarom Hugo voor ons als duurzame partner heeft gekozen? Lees dan snel verder.

Goedemiddag Hugo. Ik neem je even helemaal mee terug naar het begin. In welke mate had jij zelf al nagedacht over zonne-energie en het aanschaffen van zonnepanelen?

Een beetje. Het begon eigenlijk bij mijn vader. Hij is ruim twee jaar geleden overleden en hij is lange tijd bezig geweest om op zijn huis zonnepanelen te laten plaatsen. Ik werd extra getriggerd toen een aantal jaar terug de woonvereniging bij ons in de buurt besloot zonnepanelen te laten installeren op de daken van de huurwoningen. Toen jullie vervolgens per ongeluk bij mij aan de deur kwamen en een flyer achterlieten, dacht ik direct “dit is iets wat mijn vader altijd heeft willen doen, maar nooit heeft kunnen bewerkstelligen. Ik kan dit nu alsnog realiseren, maar dan op ons eigen huis”. Daarnaast is het een zeer eenvoudige en relatief goedkope manier om te verduurzamen. De keuze was dus snel gemaakt.

“Wij stonden per ongeluk bij jou voor de deur.” Kun je deze uitspraak iets verder toelichten?

Ja, dat is een leuk verhaal. De huizen hier in de buurt zijn eigendom van een woningbouwmaatschappij en zij laten sinds een paar jaar op al hun woningen zonnepanelen op de daken installeren vanuit een investeringsoogpunt. Ik werd hierdoor getriggerd en ben zelf eens gaan kijken bij grote partijen als Nuon. Het duurde echter heel lang voordat ik van hen een reactie kreeg en uiteindelijk heb ik deze voorstellen zelfs niet eens bekeken.

Een tijd later zat ik op een dag thuis te werken toen één van jullie medewerkers aanbelde. Ik opende de deur en hij zei “u bent nummer 17? Dan komen wij bij u zonnepanelen installeren.” Ik gaf direct aan dat ik dit heel leuk vond, maar dat ik hier niet voor had betaald. Waarop hij antwoordde dat dit klopte, omdat de woonmaatschappij hiervoor had betaald. Ik heb hem vervolgens uitgelegd dat ik mijn huis heb gekocht, waarna duidelijk werd dat hij wel bij het juiste huisnummer stond, maar één straat verder had moeten zijn. Ik heb hem echter direct om een flyer gevraagd, omdat ik jullie al de hele week goed werk had zien afleveren op de andere daken. Hij heeft mijn gegevens genoteerd en zo heb ik jou uiteindelijk aan de lijn gekregen.

Je geeft aan dat je eerst bent gaan kijken bij Nuon en andere grote partijen. Toch heb je uiteindelijk voor ons gekozen? Wat was daar de specifieke reden voor?

Jullie reageerde direct op mijn offerte aanvraag én ik heb jullie manier van werken gezien. Ik besef me dat het installeren van zonnepanelen maatwerk is en dat je uit heel veel verschillende smaken kunt kiezen. Prijzen vergelijken wordt daardoor gewoon heel lastig. Ik had echter wel gezien hoe jullie werken. Dat was rap en professioneel en dat gaf mij meteen het idee van “oké, let’s go”.
Vervolgens was het heel prettig dat ik direct met jou in contact kwam en dat de communicatie over en weer heel soepel verliep. Ik hoefde bij wijze van spreken niet op jullie te wachten en we konden direct aan de slag met het opstellen van een plan voor mijn dak.

Het akkoord werd gegeven, de datum werd gepland en één van onze eigen monteursteams kwam bij jou langs. Hoe heb je de installatiedag beleefd?

Die beviel heel erg goed. De jongens van het monteursteam hebben eigenlijk niks nodig. Ze leggen van tevoren alles wat ze gaan doen netjes uit. Verder zijn ze sociaal, ruimen ze netjes op en vragen ze bij binnenkomst zelfs of ze hun schoenen moeten uitdoen. Wat ik wel spannend vond, is dat binnen tien minuten je hele tuin vol ligt met allerlei materialen. Wij hadden namelijk net een nieuwe tuin, maar ook dit wordt allemaal netjes toegelicht en opgeruimd.

De steiger stond heel snel en het grootste deel van de dag waren de monteurs bezig met de onderconstructie. Deze moet natuurlijk goed vastliggen en hier mag niets mis mee zijn, dus dat snap ik helemaal. De zonnepanelen lagen er vervolgens eigenlijk heel snel op. Wij hadden uiteindelijk de pech dat onze meterkastaansluiting anders was dan gewoonlijk. Hierdoor moest er een dag later een andere elektromonteur terugkomen, maar ook dat werd netjes uitgelegd en direct geregeld. Wij hadden gewoon de pech dat wij qua aansluiting een uitzondering waren op de regel.

Als jij van die hele installatiedag één aspect mag kiezen wat voor jou het verschil heeft gemaakt, wat zou dit dan zijn?

De kennis van de monteurs. Ik ben een spraakzaam type dus ik stel veel vragen. Ze weten alles, ze vertellen alles, maar ze kunnen het ook zo uitleggen dat ik het begrijp. Je hebt echt het idee dat je iets hebt geleerd na zo’n dag. De monteurs hebben op een gegeven moment zelfs voor mij de omvormer uit elkaar geschroefd om te laten zien hoe alles werd aangesloten en hoe dit nu precies werkte. Ze weten gewoon wat ze aan het doen zijn en dat geeft heel veel rust.

Panelen op het dak
Personeel legt panelen op het dak in Hoofddorp
SolarEdge app
Zonnepanelen worden voorbereid in Hoofddorp

Het zonne-energiesysteem ligt er nu. Hoe werkt het hele systeem tot nu toe?

*Laat de SolarEdge app zien* Het werkt uitstekend, als een dolle. Ik heb in de totale loopperiode dat ik de zonnepanelen nu heb al 1,3 mega Watt uur opgewekt.

In het begin van het gesprek gaf je aan dat met name het duurzaamheidsaspect voor jou een rol heeft gespeeld bij de keuze om zonnepanelen aan te schaffen. Kan je dit verder toelichten?

Ja, weet je hoe frustrerend het is als je elke dag in het nieuws hoort over de CO2 uitstoot die toeneemt, de temperatuur die verder stijgt, dat we van het gas af moeten en dat we iets met elektrische auto’s moeten. En iedere keer denk je “wat kan ik nou doen?”. Dan denk ik dat zonnepanelen nu één van de dingen zijn die je makkelijk kan doen en waar je elk moment van de dag profijt van hebt. Dus voor mij is het een heel geruststellend en gelukzalig idee dat ik dit nu geregeld heb.

En het smaakt zelfs naar meer. Ik denk dat er op termijn ook zeker een elektrische auto komt, maar daar hangt dan weer een behoorlijk prijskaartje aan. Zonnepanelen zijn voor mij een zeer goede en gemakkelijke manier om te beginnen met verduurzamen.

Merk je, onder andere met dit duurzaamheidsaspect in het achterhoofd, grote verschillen nu het zonne-energiesysteem op je dak ligt?

Wat betreft een toekomstige verkoop van het huis is het natuurlijk heel leuk dat de zonnepanelen erop liggen en het geeft een verlichting op de vaste maandelijkse lasten.

Het grootste verschil is echter dat het best een impactvol gevoel is, dat er altijd stroom binnenkomt, tenzij het midden in de nacht is. Het is zo’n permanent duurzaam iets dat altijd werkt, dat is bizar. Je bent altijd aan het opwekken zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Je wordt ’s ochtends wakker en dan ben je al twee uur stroom aan het opwekken, dat is toch een prachtig idee?

Ik let nu ook bewuster op mijn energieverbruik, omdat ik op de app soms zie hoeveel ik aan het verbruiken ben. Dan doe ik bijvoorbeeld een lamp uit die ik normaal had laten branden. Er verandert iets in je mindset.

Alles bij elkaar genomen, zou jij andere mensen zonnepanelen op hun huis aanraden?

Jazeker.

En waarom?

Hoe ga je anders iets aan het milieu doen? Dit systeem is altijd actief en levert altijd. Vindt maar eens iets wat dat kan evenaren. En de ingreep is vrij klein: één dagje werk, een paar duizend euro en dan heb je iets wat permanent is. Dat vind ik een heel aantrekkelijk idee.

Daarnaast heb je dankzij de app een overzicht van wat er gebeurt en heb je inzicht in je zonne-energiesysteem. Dat is handig en leuk. Ik krijg van mijn vrouw weleens een app bericht waarin ze laat zien hoeveel stroom we die dag al binnen hebben gekregen. Dat is niet iets waarmee zij hiervoor heel veel bezig was. Je draagt bij en er ontstaat een stuk bewustwording.

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat de installatie van zonnepanelen u kost én oplevert? Wij staan u bij met persoonlijk en eerlijk advies.