september 16, 2020

Zonnepanelen in Oosterwold: een huis op zonne-energie

by Kai van de Wiel in Projecten

Almere Oosterwold is een zeer vooruitstrevende wijk die iedere Almeerder wel kent. Mensen hebben hier de vrijheid om op projectmatige of individueel basis een grotendeels zelfvoorzienend huis te bouwen op een prachtige, vrije kavel. Zonnepanelen zijn in Almere Oosterwold essentieel. De energiehuishouding van een huis draait namelijk grotendeels op elektriciteit opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Wij zijn als lokale Almeerse zonnepartner zeer actief in Oosterwold. De projecten hier zijn zowel voor onze adviseurs als monteurs iedere keer weer een interessante uitdaging, die we samen met de klant tot een mooi einde brengen. In het blog van deze week gaan we het hebben over een prachtig zonnepanelenproject in Almere Oosterwold. We zoomen in op de voorbereiding van het project en de zonnige installatiedag.

Zonnepanelen in Almere Oosterwold: Passen en meten met de klant

De klanten uit Almere Oosterwold die zich bij ons melden voor een zonnepaneleninstallatie, zijn vaak volop bezig met het onderwerpen, bouwen of afronden van hun woning. Voor onze adviseur is het zeer interessant in welke fase van het project de klant zich bevindt wanneer hij of zij zich bij ons meldt. Bij de voorbereiding van de bouw of tijdens de bouw kan er namelijk al perfect rekening worden gehouden met de integratie van een zonne-energiesysteem in de woning van de klant.

De ruimte op het dak vs. de energiebehoefte

Bij dit project is het eerste contact tussen onze adviseur – Kai van de Wiel – en de klant ruim een jaar geleden al gelegd. Samen met de klant is onze adviseur allereerst – op basis van bestek- en projecttekeningen – de verschillende opties voor het plaatsen van zonnepanelen gaan bekijken. Wat betreft de energiehuishouding zijn de woningen in Oosterwold grotendeels afhankelijk van de stroom uit de zonnepanelen. Al snel werd duidelijk dat we bij dit zonnepanelenproject in Almere Oosterwold de ruimte op het dak zo maximaal mogelijk dienden te benutten om de verwachte energiebehoefte te kunnen dekken.

Intensieve samenwerking met de klant

Cover-Zonnepanelen-pat-dak-Almere-Oosterwold Normaliter brengen wij de mogelijkheden voor zonnepanelen op het dak van een klant in beeld met behulp van onze technische partner Solar Monkey. In Oosterwold moet een huis echter vaak nog gebouwd worden en is een goede samenwerkingen met de klant dus nodig om een correct beeld te krijgen van het dak en de ligging van de woning. Betreft het een plat of schuin dak? Wat is de oriëntatie van het dak? Hoe is de schaduwval? Hoeveel ruimte hebben we op het dak? Deze en tal van andere vragen moeten worden doorgenomen voordat we tot een rendabel legplan voor de zonnepanelen kunnen komen.

Samen met de klant in Almere Oosterwold hebben we uiteindelijk een mooi, symmetrisch en zeer rendabel legplan van 42 zonnepanelen op het platte dak van zijn woning opgesteld. De zuidelijke oriëntatie van de zonnepanelen in combinatie met het ontbreken van schaduw op het dak zorgen voor een vrijwel perfecte rendement. Verder hebben we de ruimte om meer dan voldoende afstand te houden tot de randen van het dak. Zeker met het oog op de wind en de daarmee gemoeide veiligheid is dit zeer belangrijk. Als echt Almeers bedrijf weten we hoe krachtig de wind hier kan waaien en daarom staat dit veiligheidspunt voor ons hoog op de agenda. Naast de afstand tot de dakranden zorgen we daarom ook voor extra ballast onder de zonnepanelen. Deze zorgt ervoor dat het systeem veilig en stabiel op zijn plek blijft staan.

Slim installeren: integreren van het zonne-energiesysteem

Dakdoorvoer-Almere-Oosterwold

Het grote voordeel voor de klant en ons als installateur is dat de woningen in Oosterwold vaak nog in aanbouw zijn ten tijde van het eerste contact. Dit levert bijvoorbeeld bij de planning van het kabeltraject grote voordelen. Onze adviseur kan namelijk samen met de klant en de hoofdmonteur precies bekijken op welke plek de kabel het beste het huis in kan gaan, hoe deze het beste naar de meterkast kan lopen en welke voorbereidingen er getroffen kunnen worden om dit kabeltraject zo efficiënt en netjes mogelijk in de woning te integreren.

Bij het zonnepanelenproject in Almere Oosterwold heeft de klant een dakdoorvoer in zijn platte dak voor ons voorbereid. Deze dakdoorvoer zit exact boven de technische ruimte en meterkast. Hierdoor is de afstand van de zonnepanelen op het dak naar de meterkast waar we de zonnepanelen aansluiten minimaal en is het kabeltraject in de woning niet tot nauwelijks zichtbaar.

Zonnepanelen in Almere Oosterwold: de Installatiedag

Wanneer we bij de voorbereiding van een project intensief hebben samengewerkt met de klant en de installatie zo gedegen en precies mogelijk hebben voorbereid, willen we dit op de installatiedag zelf natuurlijk perfect afronden. Dat is bij het zonnepanelenproject in Almere Oosterwold helemaal gelukt.

De onderconstructie: een cruciaal onderdeel

We beginnen met het plaatsen van de onderconstructie. Dit is natuurlijk een enorm belangrijk onderdeel van ieder zonne-energiesysteem. Op een plat dak zoals in Almere Oosterwold is de opbouw en het uitrichten van de onderconstructie essentieel voor een hoge energieopbrengst. Zouden we de zonnepanelen namelijk plat op het dak monteren in plaats van in een hoek van 13 tot 15 graden dan zou dit zeer nadelig zijn voor de opbrengst.

Daarnaast is de onderconstructie cruciaal voor de veiligheid van het gehele zonne-energiesysteem. Om ervoor te zorgen dat het systeem op zijn plek blijft staan maken we gebruik van stenen en ballastbakken. Dankzij een gespecificeerd ballastplan dat wordt opgesteld door de Nederlandse producent van de onderconstructie Esdec weten onze monteurs exact hoeveel ballast we waar moeten plaatsen.

De Enphase Micro Omvormers: stabiel en betrouwbaar

Micro-Omvormer-Almere-Oosterwold

De volgende stap bij de installatie is de plaatsing van de Micro Omvormers van Enphase. Dankzij deze Micro Omvormers – die op de onderconstructie onder het zonnepaneel worden gemonteerd – ontstaat er een parallel geschakeld zonne-energiesysteem. De voordelen van een parallel geschakeld systeem zitten vooral in het rendement en de mate van inzicht en monitoring van het systeem. Ieder zonnepaneel presteert individueel en zo optimaal mogelijk gedurende de gehele dag en u kunt tot op paneelniveau de prestatie van uw zonnepanelen inzien.

Een ander groot voordeel van de Enphase Micro Omvormers is de hoge mate van veiligheid. Dankzij de Micro Omvormer wordt de opgewekte gelijkstroom direct onder het zonnepaneel omgezet in wisselstroom (dit is de stroom die ook uit uw stopcontacten komt). Hierdoor loopt er – in tegenstelling tot systemen met een centrale omvormer – een lager voltage door de kabel op uw dak. Tot slot is ook de 25 jarige productgarantie een zeer mooi voordeel dat ervoor zorgt dat deze klant in Oosterwold geen omkijken heeft naar de goede en stabiele werking van zijn zonnepanelensysteem.

 

De montage van de zonnepanelen

De onderconstructie voor de zonnepanelen in Almere Oosterwold staat, de Micro Omvormers zijn gemonteerd, nu is het tijd om de hoog vermogen zonnepanelen te plaatsen. We hebben samen met de klant gekozen voor het URE 335 Wattpiek zonnepaneel. Allereerst valt het vermogen van dit zonnepaneel (335 WP) op. Dankzij de witte achterplaat en het aluminium kleur frame houdt dit zonnepaneel minder warmte vast en presteert het dan een volledig zwart zonnepaneel. Ideaal dus voor een plat dak waar de zon de hele dag op schijnt en waar we een maximaal renderend zonne-energiesysteem willen bewerkstelligen.

Met behulp van tussenklemmen en eindklemmen worden de zonnepanelen op de onderconstructie gemonteerd en na een zonnige dag hard werken is het eindresultaat daar: 42 hoog vermogen en premium kwaliteit zonnepanelen (URE), inclusief parallel geschakelde Micro Omvormers (Enphase) op een veilige en rendabele Nederlandse onderconstructie (FlatFix Fusion). Deze klant uit Almere Oosterwold kan volop gaan genieten van de zonnige nazomer dagen!


Bent u ook op zoek naar zonnepanelen in Almere of elders in Nederland? Vraag dan een vrijblijvende offerte bij ons aan en één van onze adviseurs helpt u direct verder.


Lees hier over een ander mooi en efficiënt zonnepanelenproject in Almere Oosterwold