maart 19, 2020

De afmetingen van zonnepanelen

by Kai van de Wiel in Blog

Klanten vragen ons regelmatig naar de afmetingen van zonnepanelen. Vragen als ‘wat is ongeveer de standaard afmeting van een zonnepaneel’, ‘zit er verschil tussen de afmetingen van verschillende merken zonnepanelen’ en ‘hoeveel zonnepanelen passen er, rekening houdend met de afmetingen, op mijn dak’ worden door onze adviseurs dagelijks beantwoord. In het blog van deze week hebben we al deze vragen voor u op een rijtje gezet en vergelijken we twee verschillende zonnepanelen met elkaar.

Wat zijn de standaard afmetingen van zonnepanelen?

Wanneer u Googelt op ‘standaard afmetingen van zonnepanelen’ komt u veel artikelen tegen die spreken over afmetingen van ongeveer 1.65 meter (lengte) bij 1 meter (breedte) bij 35 millimeter (dikte). In praktijk heeft bijna ieder zonnepaneel echter een afwijkende lengte, breedte en/of dikte. Het is zeker waar dat de afmetingen van een zonnepaneel rond deze gemiddeldes liggen, maar het gaat ietwat ver om te stellen dat we kunnen spreken over één standaard afmeting voor zonnepanelen.

Beïnvloeden de afmetingen van een zonnepaneel het piekvermogen?

Dit is een zeer goede vraag. Het klinkt logisch dat een zonnepaneel met grotere afmetingen, bijvoorbeeld 2 meter bij 1.20 meter, ruimte heeft voor meer zonnecellen om zonne-energie mee op te wekken. In veel gevallen hebben deze grotere zonnepanelen dan ook een hoger piekvermogen. Een zonnepaneel met grotere afmetingen wordt echter vrijwel alleen voor commerciële projecten gebruikt. Denk hierbij aan het dak van een grote loods of een grote vlakte met daarop een enorm zonnepanelenveld.

Op het dak van een gewoon woonhuis willen we de ruimte echter zo efficiënt mogelijk benutten. Producenten van zonnepanelen hebben daarom zonnepanelen met een ‘standaard’ afmeting ontwikkeld die toch een hoog Wattpiekvermogen hebben. Ik licht dit toe aan de hand van twee zonnepanelen die wij vaak bij onze klanten installeren:

1. Het URE zonnepaneel

Laten we beginnen met het zonnepaneel van URE. Deze fabrikant produceert al vele jaren een zeer hoogwaardig zonnepaneel met hoge vermogens. Zowel hun Full Black (315 Wattpiek) als hun Mono zonnepaneel (330 Wattpiek) zijn qua prijs, kwaliteit en opbrengst zeer betrouwbaar en geliefd. De afmetingen van deze zonnepanelen zijn 1.68 meter bij 1 meter bij 35 millimeter.

Kai met URE 1 zonnepaneel

2. Het SunPower Maxeon 3 zonnepaneel

Daartegenover zetten we het SunPower Maxeon 3 zonnepaneel. Als Certified Partner van SunPower zijn wij één van de weinige installateurs in Nederland die dit premium zonnepaneel mogen verkopen en installeren. Het SunPower Maxeon 3 zonnepaneel heeft evenals URE een Full Black (375 Wattpiek) en een Mono variant (395 Wattpiek) en ook het Maxeon 3 zonnepaneel heeft afmetingen die dicht bij de standaard maten liggen (1.69 meter bij 1.046 meter bij 40 millimeter). Het SunPower Maxeon 3 zonnepaneel is dus nauwelijks groter het URE zonnepaneel, maar heeft een veel hoger vermogen. Dankzij een zeer geavanceerde (zonnecel) techniek heeft SunPower het beschikbare oppervlak van zijn zonnepanelen extreem efficiënt ingericht.

Afmetingen zonnepaneel Sunpower 1
Afmetingen zonnepaneel Sunpower 2

Hoeveel zonnepanelen passen er op uw dak?

Zoals u dus kunt zien liggen de afmetingen van het URE en SunPower zonnepaneel, die worden gebruikt op de daken van woonhuizen, dicht bij elkaar. Enkel de zonnepanelen die gebruikt worden voor commerciële projecten zijn qua afmeting vaak een stuk groter. Een groter oppervlak betekent echter niet direct meer opbrengst. SunPower bewijst dat ook zonnepanelen met standaard afmetingen een zeer hoog vermogen kunnen opwekken. Bent u benieuwd hoeveel zonnepanelen er of uw dak passen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en ik of één van mijn collega’s helpen u graag verder.