februari 21, 2020

Het uitlezen van de slimme meter

by BestBuySolar in Blog

Bij steeds meer mensen hangt in de meterkast een slimme meter. In een eerder kennisblog behandelde we al de veelgestelde vraag of het een pré is om deze meter aan te schaffen wanneer u zonnepanelen op het dak laat installeren. In dit kennisblog gaan we dieper in op de functie van de slimme meter en het uitlezen van de waardes.

Wat is een slimme meter nu eigenlijk?

De slimme meter is een digitale energiemeter die door uw netbeheerder, bijvoorbeeld Liander of Stedin, wordt geïnstalleerd in uw meterkast. Op deze meter leest u exact af hoeveel energie (in kWh) en gas (in m3) u verbruikt. Het idee hierachter is dat u als consument beter zicht krijgt op uw energieverbruik. Echter, niet alleen u kunt deze gegevens uitlezen, ook uw energiemaatschappij kijkt op afstand mee. Aan de hand van deze gegevens houden zij u per maand, week of dag op de hoogte van uw energieverbruik en kosten.

Een veelgestelde vraag van klanten

U kunt uw energieverbruik dus aflezen op een slimme meter. Als u zonnepanelen op uw dak heeft, ziet u op de meter ook hoeveel energie (in kWh) u teruglevert. U zult nu denken ‘hoe meer informatie, hoe beter’, maar al deze extra informatie roept ook vragen op. Een vraag die klanten ons vaak stellen luidt dan ook hoe het kan dat de hoeveelheid terug geleverde energie, die wordt weergegeven op hun slimme meter, kan verschillen van de hoeveelheid opgewekte energie, die wordt weergegeven op de app van hun omvormer.

Screenshot Solaredge

De slimme meter vs. de app

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk dat u begrijpt hoe de energieopwekking door uw zonnepanelen werkt. We gaan daarvoor terug naar de allereerste stap in het energieopwekkingsproces bij u thuis: de zonnepanelen. Op het moment dat er (zon)licht op uw zonnepanelen valt, wordt deze door de zonnecellen omgezet in gelijkstroom. Deze gelijkstroom gaat vervolgens via het kabeltraject naar uw omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom en registreert hoeveel energie er door de zonnepanelen wordt opgewekt. Deze waarde verschijnt dagelijks in uw app. Het is belangrijk om te onthouden dat dit de totaal opgewekte energie van uw zonne-energiesysteem is.

Deze bruikbare wisselstroom wordt vervolgens via het kabeltraject vervoerd naar uw meterkast. In uw meterkast wordt bepaald of de zonne-stroom direct nodig is in uw huishouden, omdat u bijvoorbeeld de wasmachine gebruikt. Enkel de wisselstroom die niet direct nodig is in uw huishouden, wordt teruggeleverd aan het net. Uw slimme meter registreert deze stroom als “teruggeleverd”. De stroom die direct wordt gebruikt in uw huis ziet u niet terug op de slimme meter. De waarde op uw slimme meter (teruggeleverde energie) is dus lager dan de waarde in uw app (totaal opgewekte energie). Wilt u weten wat de opbrengst is van uw zonne-energiesysteem raadpleeg dan altijd de waarde in uw app.

Wilt u ook uw energierekening verlagen met uw eigen duurzame zonne-energiesysteem? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en wij helpen u hierbij.