juni 4, 2019

Zonnepanelen en een slimme meter: een noodzakelijke combinatie?

by BestBuySolar in Blog

Sinds 2015 zijn veel energiemaatschappijen begonnen met het gratis vervangen van uw oude energiemeter door een slimme meter. In dit kennisblog gaan we in op de vraag wat een slimme meter precies is en behandelen we de vraag die wij van klanten vaak krijgen: “Heb ik een slimme meter nodig voor de zonnepanelen op mijn dak?” Ons antwoord: “Nee, deze heeft u niet nodig”

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een vernieuwde uitvoering van de oude energiemeter die in de meterkast hangt. Deze slimme meter geeft aan hoeveel energie u heeft opgewekt, hoeveel energie u verbruikt en hoeveel energie wordt terug geleverd aan de energiemaatschappij.

Een gedetailleerd overzicht: voordeel of nadeel?

Met de slimme meter worden dus een aantal gegevens inzichtelijk voor u als zonnepaneleneigenaar, wat zeker een voordeel kan zijn. Echter moet u hierbij rekening houden met het feit dat ook de energiemaatschappij alle gegevens kan inzien. Niet iedereen stelt dit op prijs en uw privacy kan hiermee in het geding komen.

Zonnepanelen en een slimme meter

Tot slot komen we terug op het antwoord op de veelgestelde vraag: “Heeft u als zonnepanelen eigenaar een slimme meter nodig?” Zoals we aan het begin van dit blog al aangaven, is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Het is niet noodzakelijk om als eigenaar van zonnepanelen een slimme meter in huis te hebben. Het hebben van een gedetailleerd overzicht van uw energiehuishouding dankzij een slimme meter is natuurlijk mooi, maar uiteindelijk blijkt dit vooral voor de energiemaatschappijen voordelig. Daarnaast werken de huidige ‘oude’ meters gewoon nog naar behoren en kunt u deze bovendien altijd laten vervangen door eenzelfde meter of een digitale meter.

Heeft u als eigenaar van zonnepanelen een vraag over de slimme meter? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.