mei 31, 2019

De ins en outs van het opslaan van zonne-energie

by BestBuySolar in Wij weten

In de rubriek ‘wij weten’ zullen we iedere twee weken ingaan op een veelgestelde vraag van onze klanten. In dit artikel staat de misschien wel meest gehoorde vraag centraal: Kan ik de zonne-energie opslaan die wordt opgewekt door mijn zonne-energiesysteem?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is ja, dat kan.  Er zijn tegenwoordig batterijsystemen te koop die de opgewekte zonne-energie kunnen opslaan. Deze batterijsystemen kunnen worden geïnstalleerd op uw dak of in uw huis en zorgen ervoor dat u een kleine energievoorraad tot uw beschikking heeft. Echter zijn er een paar zaken waar u rekening mee moet houden.

Waarom wel of niet opslaan?

Er zijn twee factoren die het opslaan van energie minder interessant maken dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Allereerst willen we benoemen dat er een aardig prijskaartje hangt aan het aanschaffen van een batterijsysteem. De laatste jaren zijn er in de wereld van de zonne-energietechnologie enorme vooruitgangen geboekt, maar deze zitten nog in de pioniersfase. Kenmerkend aan ontwikkelingen in deze fase is dat de prijzen erg hoog liggen, zo ook voor batterijsystemen.

Een tweede beperkende factor betreft de capaciteit. De fabrikanten binnen de zonne-energiebranche zijn er simpelweg nog niet in geslaagd een rendabel batterijsysteem te ontwikkelen die tegen een interessante prijs voldoende energie kan opslaan. Laten we een voorbeeld ter verduidelijking. In de zomermaanden schijnt de zon vaak volop. Het zou natuurlijk prachtig zijn als je in deze maanden voldoende energie kunt opwekken en opslaan voor de rest van het jaar. Hierdoor zou je in de minder zonnige wintermaanden de energieleverancier niet meer nodig hebben en volledig onafhankelijk kunnen zijn in energievoorziening. Dit blijft voorlopig echter nog een toekomstscenario.

Toekomstmuziek

Toch gloort er hoop. Als we kijken naar de vooruitgang die de zonne-energiesector de afgelopen 5 à 10 jaar heeft geboekt, belooft dit veel voor de toekomst. Als bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, houden wij de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten. Mocht u vragen hebben over de (toenemende) mogelijkheden voor het opslaan van zonne-energie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Heeft u een prangende vraag aangaande zonne-energie? Mail ons en wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk.