U zal het ongetwijfeld niet hebben gemist; het is de afgelopen week tropisch warm in Nederland. Voor iedereen die aan het genieten is van een welverdiende vakantie in eigen land, is het een zegen . Voor de thuiswerker is het doorbijten. Maar hoe zit het eigenlijk voor de eigenaren van zonnepanelen? De zon schijnt volop en dat is positief voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Maar hierdoor komt het kwik ook steevast uit boven de 30 graden. In het blog van deze week bespreken we daarom de invloed van warm weer en hoge temperaturen op uw zonnepanelen. Wat is nu het gevolg van een temperatuurstijging van 1 graden celsius? Is het een optie om uw zonnepanelen zelf te koelen? En wat hebben wij zelf geleerd van de warme zomer van 2019?
Een temperatuurstijging van 1 graad: wat is het effect?
Om erachter te komen of de tropische temperaturen een effect hebben op uw zonnepanelen moeten we weten wat het effect is van een temperatuurstijging op een zonnepaneel. De fabrikanten van alle premium kwaliteit zonnepanelen die wij installeren helpen ons een handje bij het beantwoorden van dit vraagstuk. Dankzij de datasheets van de verschillende zonnepanelen kunnen we precies zien wat het effect is van een temperatuurstijging van 1 graad ten opzichte van het vermogen dat uw zonnepaneel levert.
Hoe werkt dit? Alle premium kwaliteit zonnepanelen die wij installeren worden zowel in kunstmatige (binnen) als natuurlijke (buiten) omstandigheden getest. De optimale temperatuur voor een zonnepaneel om maximaal te presteren is vastgesteld op 25 graden celsius. In de datasheet van ieder premium kwaliteit zonnepaneel staat precies hoeveel procent van het vermogen een zonnepaneel verliest wanneer de temperatuur met 1 graden stijgt ten opzichte van deze ‘ideale temperatuur’. Dit noemen we een negatieve temperatuurcoëfficiënt. De gemiddelde negatieve temperatuurcoëfficiënt van een zonnepaneel is -0,4% per graad celsius.
Laten we er een voorbeeld bijpakken. Het SunPower Performance zonnepaneel is een high performance zonnepaneel, met een zeer unieke celtechnologie én een zeer uitgebreide product- en rendementsgarantie. Hierdoor is het een zeer populaire keuze voor veel van onze klanten. Ook qua temperatuurregulering is dit zonnepaneel echter van zeer hoog niveau. Het vermogen van een Performance zonnepaneel van SunPower zal per graad boven de ideale temperatuur van 25 graden met maar 0,36% afnemen. Dit ligt onder het gemiddelde van 0,4%. Dit verschil lijkt klein, maar als u er rekening mee houdt dat een zonnepaneel wel 50 graden warm kan worden zal een SunPower performance paneel dus gemiddeld 1% beter presteren dan een ‘conventioneel zonnepaneel’.
Ook andere zonnepanelen, die door onze klanten vaak worden gekozen, hebben een temperatuurcoëfficiënt die onder het gemiddelde van -0,4% ligt. Als onafhankelijke en lokale installatiepartner helpen we u graag bij uw keuze voor het beste zonnepaneel.
Het high performance SunPower zonnepaneel
Het koelen van een zonnepaneel
Water is zeker gedurende deze tropische weken een godsgeschenk voor ons Nederlanders. We koelen af in de zee, springen zodra het kan in een zwembad of drinken een koud drankje. Logischerwijs vragen mensen zich af of het verkoelende effect van water ook van toepassing is op de temperatuur en prestatie van onze zonnepanelen.
De stroomopbrengst in 2019: wat is het effect van een warme zomer?
Maar we moeten ook eerlijk zijn, tropische temperaturen als deze houden in ons land vaak niet lang aan. Ook komen ze op veel minder grote schaal voor dan in landen zoals Spanje en Italië. De verwachte jaaropbrengst van uw zonnepanelen zal, ondanks het vermogensverlies door de hoge temperaturen, relatief gezien beperkt blijven.
Om deze ‘hypothese’ te testen hebben we eind vorig jaar onderzoek gedaan onder onze eigen klanten. De zomer van 2019 kende ook een periode met zeer hoge temperaturen. Het was dat jaar zelfs zo warm, dat wij besloten om een aantal weken geen installaties uit te voeren met het oog op de veiligheid en gezondheid van onze eigen installatieteams. Om daadwerkelijk vast te kunnen stellen dat de hoge temperaturen in de zomer niet tot nauwelijks effect hebben op de verwachte jaaropbrengst van uw zonnepanelen hebben we de volgende twee gegevens naast elkaar gelegd:
- Het verwachte aantal kilowattuur (kWh) van een zonne-energiesysteem. Deze verwachte jaaropbrengst berekenen we met behulp van onze technische zonne-partner SolarMonkey.
- Het werkelijke aantal kilowattuur (kWh) van een zonne-energiesysteem. Deze werkelijke jaaropbrengst halen we uit de verschillende monitoring apps.
Uit het naast elkaar leggen van de verwachte en werkelijke jaaropbrengst van onze klanten hebben wij kunnen concluderen dat – ondanks de relatief warme zomer van 2019 – de werkelijke stroomopbrengst van onze klanten op jaarbasis (in kWh) 11% hoger lag dan de door ons berekende stroomopbrengst.
De jaaropbrengst van twee verschillende huishoudens in 2019 (in kWh). Ondanks de hoge temperaturen is te zien dat in de zomermaanden het grootste deel van de totale stroomopbrengst in 2019 werd opgewekt. De werkelijke jaaropbrengst (in kWh) lag hierdoor voor het overgrote deel van onze klanten hoger dan de berekende/verwachte jaaropbrengst (in kWh).
Hitte en zonnepanelen: een samenvatting
- Een hogere temperatuur heeft beperkt invloed op de prestatie van uw zonnepaneel omdat extreem warme dagen in Nederland relatief weinig voorkomen. Zeker in vergelijking tot landen als Spanje en Italië
- Deze invloed is – ondanks steeds warmer wordende zomers – op jaarbasis beperkt zichtbaar in uw stroomopbrengst
- Het is en blijft altijd interessant om de ontwikkelingen op het gebied van het koelen van uw zonnepanelen in de gaten te houden. Zo kunnen we in de toekomst nóg meer rendement halen uit zonnepanelen.
Als lokaal en onafhankelijk zonnepanelenbedrijf hebben wij al zeer veel mensen blij gemaakt met hun eigen rendabele, duurzame en kostenbesparende zonnepanelen. Bent u ook op zoek naar de beste zonne-energieoplossing voor uw woning? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en één van onze adviseurs staat u van begin tot eind persoonlijk bij.