maart 12, 2020

Een dag op pad met ons ‘Montageteam Woningbouw’

by Kai van de Wiel in Projecten

Als Almeerse zonnepanelenspecialist installeren wij week in week uit duurzame en rendabele zonne-energiesystemen op de daken van zakelijke en particuliere klanten binnen en buiten Almere. Daarnaast gaat een aantal van onze eigen installatieteams iedere dag op pad in opdracht van verschillende woningbouwcorporaties. Wat komt er allemaal kijken bij deze woningbouwklussen en wat is het belang van deze installaties? Om deze vragen te beantwoorden geven we jullie een inkijkje in een dag van ons ‘Montageteam Woningbouw’.

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’

De  voorbereiding van een woningbouwinstallatie begint een aantal dagen voor de daadwerkelijke installatiedag bij ons in de loods. Vanuit de woningbouwcorporaties krijgen wij de verschillende legplannen voor de installaties van die week en zien we precies welke materialen wij nodig hebben. Deze materialen liggen op verschillende pallets klaar in onze loods, maar zullen per woning voorbereid moeten worden.

Enphase
Voorbereiden zonnepanelen

Onze logistieke man neemt dit deel van de voorbereiding op zich. Hij stelt per woning een krat en pallet samen met materialen die het dak op moeten. Denk hierbij aan rails, klemmen, micro-omvormers en natuurlijk de zonnepanelen zelf. De zonne-energiesystemen die wij voor de woningbouwcorporaties installeren zijn parallel geschakeld op basis van betrouwbare en stabiele Enphase micro-omvormers en een Envoy communicatie module. Dankzij de bovengemiddeld lange productgarantie (25 jaar) van Enphase zijn zowel de huurders als de woningbouwcorporatie zeker van een rendabel en kwalitatief hoogwaardig zonne-energiesysteem. De zonnepanelen die wij installeren voor de woningbouwcorporaties zijn van het merk URE. Dit ‘Tier 1’ zonnepaneel met een hoog vermogen is een zeer goed en degelijk zonnepaneel met een rendementsgarantie van 25 jaar. Dankzij dit zonnepaneel kan zowel de huurder als de woningcorporatie bouwen op een langdurig en kwalitatief goed werkend systeem.

Naast het ‘dakwerk’ moet ons ‘Montageteam Woningbouw’ echter ook in de woning verschillende componenten installeren. Ook voor deze werkzaamheden zijn de materialen vooraf gesorteerd en klaargezet in een handig verzamelkrat. Hierin bevinden zich essentiële onderdelen als de Enphase Envoy communicatie module, een extra groep voor de meterkast, een wifi extender en natuurlijk de kabels voor het kabeltraject. Wanneer beide kratten zijn voorbereid, worden deze voorzien van een sticker met de naam en het adres van de huurder.

Voorbereiding zonnepanelen woningbouw

Twee vliegen in één klap, installeren voor gevorderden

Het is zover, de installatiedag is aangebroken en er gaan twee woningbouwteams op pad om zonnepanelen te installeren. Zij gaan vandaag niet één, niet twee, maar vier huurders blij maken met een gloednieuw en rendabel zonne-energiesysteem. Dankzij de strakke voorbereiding kan ons ‘Montageteam Woningbouw’ namelijk met veel precisie en inzet twee installaties per dag uitvoeren.

Zonnepanelen woningbouw Heemskerk

Aan het begin van de werkdag rond 07:00 uur neemt onze hoofdmonteur eerst met alle teams de dag door. Tijdens deze algemene briefing wordt nogmaals besproken wie welke installatie voor zijn rekening neemt, wordt gekeken naar eventuele aandachtspunten bij de verschillende woningen, wordt besproken wie waar kan bijspringen om alle installaties netjes af te ronden én worden de veiligheidseisen herhaald.

Nadat alle belangrijke zaken zijn doorgesproken en een verfrissende bak koffie is gedronken, gaan onze teams op pad. Heemskerk en Beverwijk zijn de gemeentes waar onze woningbouwteams op dit moment werkzaam zijn. Dit woningbouwproject voeren wij uit in opdracht van ‘Energie in huis’ en ‘Woon op maat’. Het is onze taak om op alle huurwoningen van de woningcorporatie zonnepanelen te monteren. Dit verschilt van een kleine installatie met vier zonnepanelen tot een grotere installatie met negen zonnepanelen. De verschillende installaties lijken in de regel grotendeels op elkaar. Dit komt omdat we bijvoorbeeld een hele rij aansluitende huurwoningen voorzien van zonnepanelen. Door dit repeterende karakter zijn de installaties in de woningbouw een ideale leerschool voor onze monteurs en elektriciens in opleiding. Als erkent leerbedrijf kunnen wij deze monteurs veel ervaring laten opdoen en leren ze het vak van onze eigen ervaren monteurs.

Zonnepanelen woningbouw Heemskerk

Voor de woningbouwcorporatie en haar huurders zijn deze projecten van groot belang. De corporaties zorgen door middel van de zonne-energiesystemen voor een upgrade van de woningen en dragen daarnaast bij aan een duurzame samenleving. Tegelijkertijd kunnen de huurders dankzij een speciale regeling genieten van de voordelen van de zonnepanelen op hun dak.

Prepare, install, complete, repeat

Na een goede werkdag met twee succesvolle installaties komt ons ‘Montageteam Woningbouw’ terug bij het BestBuySolar magazijn. Voordat de werkdag ten einde is, moeten eerst alle opdrachten netjes administratief worden afgerond. Dit gebeurt door middel van het uploaden van een aantal foto’s van de installaties. Zo moet ieder team bijvoorbeeld een foto uploaden van het panelenveld. Met deze foto kan de woningcorporatie aantonen dat er daadwerkelijk zonnepanelen op de woning zijn geïnstalleerd en dat het energielabel van deze woning nu een upgrade kan krijgen. Ook moeten onze teams onder andere een foto van de steiger uploaden om aan te tonen dat ze hebben gewerkt volgens de veiligheidsnormen uit de ochtendbriefing. Na het succesvol afronden van de opdracht gaan de teams op huis aan. Morgen wachten er namelijk twee nieuwe installaties.

Wilt u ook kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen, een geheel verzorgde professionele installatie en een goede after service? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en onze adviseur helpt u verder.

Energielabel