februari 27, 2020

Het jaar van BestBuySolar: een terugblik op 2019

by Kai van de Wiel in Projecten

Vorig jaar besloten we onze kennis en ervaringen middels blogs te gaan delen op onze website. Ons doel was duidelijk, we willen niet enkel het mooie en succesvolle eindresultaat laten zien, maar ook het verhaal achter de schermen delen in combinatie met verschillende wetenswaardigheden. Vele projecten én interviews later is het hoog tijd om hierop terug te blikken. Welke projecten hebben we verwezenlijkt en wat gaat de toekomst ons brengen?

Persoonlijk contact en installaties op maat

Het grootste deel van onze projecten voeren wij uit voor particuliere en (klein)zakelijke klanten. Het mooie aan deze projecten is het intensieve persoonlijke contact dat onze adviseurs hebben met deze klanten. In de eerste fase van een project is het namelijk zaak elkaar zo goed mogelijk te leren kennen én in kaart te brengen wat de behoeftes en wensen van de klant precies zijn. Vervolgens gaan onze adviseurs samen met onze monteurs kijken hoe wij deze behoeftes en wensen van de klant op veilige, esthetische en efficiënte manier kunnen omzetten zodat de klant een zo rendabel mogelijke investering krijgt.

Het mooie aan al deze projecten is dat ze stuk voor stuk eigen uitdagingen met zich meebrengen. Neem nu het project dat wij vorig jaar zomer uitvoerde op een plat dak in ons eigen Almere. Het voordeel van platte daken is dat wij de zonnepanelen vaak optimaal kunnen uitrichten ten opzichte van de zon. De uitdaging bij installaties op platte daken is echter de beschikbare oppervlakte waarop wij de zonnepanelen moeten plaatsen. Bij dit project hebben we dit op twee manieren getackeld. Enerzijds hebben we gebruikgemaakt van een zonnepaneel met een hoog vermogen waardoor het aantal Wattpiek per vierkante meter zo hoog mogelijk is. Anderzijds hebben we door middel van een speciale onderconstructie de beschikbare ruimte zo maximaal mogelijk benut.

Afbeelding Looyengoed

Waar de uitdaging op platte daken vaak zit in het aantal vierkante meters dat we tot onze beschikking hebben, brengen schuine daken weer hele andere uitdagingen met zich mee. Zo installeerden we afgelopen winter bijvoorbeeld dit ingenieuze zonne-energiesysteem op een villa in Almere Parkwijk. De wens van de klant was dat het relatief hoge energieverbruik moest worden gedekt door de zonnepanelen op het dak. Dat klinkt eenvoudig, maar de uitdaging zat hem bij deze installatie in het grote aantal dakvlakken waarop we de zonnepanelen moesten plaatsen. Al deze dakvlakken hadden ook nog eens een andere oriëntatie ten opzichte van de zon. De basis voor de oplossing van een dergelijk vraagstuk wordt gelegd in de voorbereiding van een project. Onze technische software, die wordt ondersteund door de TU Delft, brengt voor onze adviseur de verschillende mogelijkheden voor het dak in kaart. Vervolgens gaan onze adviseur en, indien nodig, onze hoofdmonteur met deze informatie op bezoek bij de klant voor een uitgebreide schouw. Aan de hand van deze schouw en de wensen van de klant wordt vervolgens een esthetisch en rendabel legplan uitgetekend.

Foto villa Almere Parkwijk

De mooiste en meest uitdagende particuliere klussen zijn vaak die waarbij schuine en platte daken worden gecombineerd. Zo installeerden we afgelopen herfst, eveneens in Almere Parkwijk, een zonne-energiesysteem op drie verschillende dakvlakken (2 platte daken en 1 schuin dak). Bij Jack en Jenny op de Mandarijnstraat combineerde we ook een schuin en plat dakvlak. Deze installatie had echter een andere bijzondere component. Het schuine dak van dit huis ligt bijna pal op het noorden. Veel klanten met een dak op het noorden denken (onterecht) dat het niet zinvol is om zonnepanelen te plaatsen, omdat er geen energie opgewekt zal worden. Wij kijken echter altijd wat er wél mogelijk is op een dak en schetsen vervolgens een reëel beeld van het geschatte rendement. In het geval van Jack en Jenny slaagden wij er juist dankzij dit licht hellende dakvlak op het noorden in om hun energieverbruik te dekken door middel van een parallel geschakeld zonne-energiesysteem in combinatie met de juiste zonnepanelen.

Zakelijke projecten op maat

Niet alleen particuliere klanten kunnen rekenen op onze vakkundige en persoonlijke hulp, ook zakelijke klanten kloppen regelmatig bij ons aan voor advies. Deze zomer installeerden wij bijvoorbeeld een groot zonne-energiesysteem, bestaande uit 80 hoog vermogende zonnepanelen, op het dak van Freelight B.V.. De behoefte van deze zakelijke klant was nog iets specifieker dan de behoefte van onze doorsnee particuliere klanten. Waar een klant met een normale woning vooral geïnteresseerd is om zijn energieverbruik te compenseren door middel van zonne-energie, wilde Freelight B.V. gedurende de hele dag zoveel mogelijk zonne-energie opwekken. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat wilde zij een constante aanvoer van energie opgewekt door de zonnepanelen. De passende oplossing: een oostwest plat dak systeem. Door de zonnepanelen zowel naar het oosten als het westen uit te richten wekt Freelight B.V. van zonsopkomst tot zonsondergang zonne-energie op.

EEN ZAKELIJK PROJECT BIJ FREELIGHT B.V. IN ALMERE

Kwaliteit leveren voor externe partijen

Naast de eigen particuliere en zakelijke projecten, worden onze monteursteams ook ingehuurd door grote woningbouwcorporaties. Deze corporaties werken door heel Nederland hard aan de verduurzaming van hun huurwoningen. Zij willen deze verduurzaming natuurlijk zo snel mogelijk realiseren, maar daarbij moet veiligheid en kwaliteit niet uit het oog worden verloren. Wij werken al jarenlang met onze eigen teams en weten daardoor precies welke kwaliteiten wij in huis hebben. De projecten die wij voor woningbouwcorporaties uitvoeren voldoen aan strenge eisen en de woningen die worden opgeleverd moeten voor de komende 25 tot 30 jaar probleemloos zonne-energie kunnen opwekken. Dat is een verantwoordelijkheid die wij graag op ons nemen.

Naast al deze uitgelichte particuliere, zakelijke en woningbouwprojecten voerden wij nog een hele hoop andere mooie installaties uit in het afgelopen jaar. 2020 brengt ons opnieuw veel uitdagende projecten. Zo verschijnt er binnenkort een uitgebreid artikel over een groots particulier project in Almere dat wij in januari realiseerden én publiceren we binnenkort een artikel over een particulier project in Woerden. Genoeg moois voor u om naar uit te kijken!

Bent u nou ook op zoek naar een installateur met kennis van zaken en een persoonlijke manier van werken? Vraag dan een vrijblijvende offerte bij ons aan en wij zetten samen met u de eerste stappen op weg naar een betrouwbaar en rendabel zonne-energiesysteem op uw dak.