september 11, 2019

Een uitdagend project in de bossen bij Amersfoort

by BestBuySolar in Projecten
Aantal panelenCapaciteitBijzonderheden
329.920 WattpiekParallel geschakeld o.b.v. SolarEdge

Of het nu gaat om een zonne-energiesysteem van acht zonnepanelen of een systeem van tachtig zonnepanelen, wij zien elk nieuw project als een uitdaging. Er zijn echter projecten die er voor ons als bedrijf uitspringen en het project dat in dit artikel wordt uitgelicht is zo’n klus. Benieuwd wat dit project zo speciaal maakt? Lees dan snel verder!

Twee dakvlakken, twee windrichtingen

Waar kan een adviseur van BestBuySolar zijn ervaring volop toepassen? Bij een klant die de beschikking heeft over een groot dak en die aangeeft dat wij een mooi en passend legplan mogen op stellen. Alle creativiteit en ervaring die wij hebben, kunnen we bij dit soort projecten kwijt.

Het eindresultaat is een schitterend zonne-energiesysteem op basis van SolarEdge, bestaande uit 32 URE 310 Wattpiek Full Black zonnepanelen en een kabeltraject dat volledig is weggewerkt door onze elektriciens. Het speciale aspect van deze klus zit hem echter niet alleen in de omvang van het zonne-energiesysteem of de nette afwerking. Om de jaarlijks geschatte opbrengst van ca. 7.186 kWh te behalen, hebben we besloten niet enkel zonnepanelen te plaatsen op het zuidelijk gelegen dakvlak, maar ook op het noordelijk gelegen deel. Veel installatiebedrijven in de zonnepanelen business geven bij nieuwe klanten vaak aan dat het monteren van zonnepanelen op dakvlakken die richting het noorden wijzen ‘niet efficiënt’ of ‘niet rendabel’ is. Wat veel van deze nieuwe klanten vaak niet weten, is dat deze uitspraak niet helemaal klopt.

Zonnepanelen op het noorden kunnen wel degelijk rendabel zijn. Natuurlijk zijn de noordwaarts gerichte panelen minder rendabel dan hun collega’s ‘op het zuiden’, maar de uitspraak dat ze niet rendabel of efficiënt zijn is niet helemaal juist. Om dit toe te lichten, kijken we naar de onderstaande afbeelding. Allereerst zien we rondom deze afbeelding de verschillende windrichtingen staan. Vervolgens kijken we naar de verschillende graden die vanuit het midden van de afbeelding naar de linkerkant genoteerd staan. Deze geven de hellingshoek van het dak weer. De percentages die we aan de rechterkant van de afbeelding zien, weerspiegelen de ingeschatte opbrengst van het zonne-energiesysteem.

Persoonlijk advies op maat

Heeft u ook een dak of een dakvlak ‘op het noorden’ en wilt u weten wat een duurzaam zonne-energiesysteem u kan opleveren? Dan voorzien wij u graag van persoonlijk advies op maat.  Vraag direct een offerte aan en één van onze adviseurs zal contact met u opnemen.

Een uitdagend project in de bossen bij Amersfoort
zoninstralingsdiagram

Terug naar ons project in bossen bij Amersfoort. We hebben hier te maken met twee dakvlakken. Het ene dakvlak ligt op het zuidzuidoosten (ZZO) en heeft een hellingshoek van 35 graden. Volgen we in de afbeelding de lijn van 35 graden, dan zien we bij  ZZO een optimale opbrengst van 100%. Dit houdt in dat het maximale vermogen van de 21 URE 310 Wattpiek zonnepanelen op dit dakvlak wordt benut. Op het andere dakvlak aan de noordnoordwest (NNW) zijde hebben we na goed overleg met de klant nog eens 11 zonnepanelen gemonteerd. Veel mensen denken onterecht dat een dak op het “noorden” niet geschikt of rendabel is voor zonnepanelen. Natuurlijk schijnt de zon minder direct op de noordelijk gelegen zonnepanelen, maar zoals we op de afbeelding kunnen zien ligt de opbrengst van deze zonnepanelen nog steeds rond de 60% van het maximale vermogen.

In totaal hebben we in de bossen bij Amersfoort dus 32 URE 310 Wp zonnepanelen gemonteerd: 21 panelen op het zuidzuidoostelijk gelegen dakvlak en 11 panelen op het noordnoordwestelijk gelegen dakvlak. In totaal levert dit zonne-energiesysteem circa 7.186 kWh op jaarbasis op. Met dit zonne-energiesysteem bespaart de klant op jaarbasis omgerekend circa € 1.437 op de energiekosten.

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat de installatie van zonnepanelen u kost én oplevert? Wij staan u bij met persoonlijk en eerlijk advies.