september 4, 2019

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

by BestBuySolar in Uncategorized

Daken in Nederland zijn er in veel verschillende soorten en maten: schuine daken, platte daken, daken met een dakkapel, met een schoorsteen of met pijpjes. Het vergt ervaring, inzicht en intelligente software om tot de juiste opstelling van de zonnepanelen te komen. Wij streven er altijd naar om een kostenbesparend, zelfvoorzienend, duurzaam én bovenal perfect passend zonne-energiesysteem te ontwerpen dat aansluit bij de wensen van onze klanten. Eén van de belangrijkste factoren bij het op maat aanbieden van een zonne-energiesysteem zijn de afmetingen van de zonnepanelen. In dit blog gaan we daarom uitgebreid in op de verschillende afmetingen van zonnepanelen.

De standaard afmetingen van zonnepanelen

Laten we voorop stellen dat de afmetingen van zonnepanelen lang niet altijd hetzelfde zijn. Groot of klein, dunne film of customized zonnepanelen, de afmetingen verschillen per type paneel. In de loop der jaren zijn fabrikanten echter steeds meer gestandaardiseerde afmetingen voor zonnepanelen gaan hanteren. De hoge productiekosten en de hoge marktprijzen van zonnepanelen lagen aan de basis van deze ontwikkeling. Dankzij het hanteren van de standaard afmetingen voor zonnepanelen is de prijs van dit duurzame product in de laatste jaren sterk gedaald.

Wanneer we het hebben over de standaard afmeting van een zonnepaneel, spreken we over een paneel van ongeveer 1.65 meter bij 1 meter met een framedikte die varieert tussen de 35 en 40 millimeter. Dit standaard formaat zonnepaneel bevat vaak 60 zonnecellen die in 6 rijen van 10 cellen over het paneel verdeeld zijn. Het piekvermogen van onze zonnepanelen met deze afmetingen ligt tussen de 300 en 340 Wattpiek. Met het piekvermogen bedoelen we het vermogen dat de zonnepanelen kunnen opwekken wanneer deze optimaal presteren.

U kunt op voorhand zelf een inschatting maken van het aantal zonnepanelen dat op uw dak past. Reken hiervoor met een afmeting van 1×1,65 meter per zonnepaneel en houd er rekening mee dat een zonnepaneel in landscape (liggend) of portrait (staand) gemonteerd kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat een zonnepaneel niet over de nok of zijkant van uw huis uitsteekt, hanteer daarom altijd een veilige marge van 1 a 2 dakpannen tot de rand.

Bigger is better.. of toch niet?

Er worden ook zonnepanelen geproduceerd met een groot formaat van ongeveer 1 bij 2 meter. Het piekvermogen van deze panelen ligt veelal hoger dan 300Wp, maar de afwijkende afmetingen van dit zonnepaneel maken het minder eenvoudig om in te passen in een ontwerp. Zonnepanelen met grotere afmetingen worden daarom veel vaker gebruikt in grootschalige bedrijfsprojecten waar men een groot dakoppervlak ter beschikking heeft. Daarnaast is een zonnepaneel met grotere afmetingen vaak lastig te hanteren voor onze monteurs. De afmetingen en ook het extra gewicht zorgen voor extra moeilijkheden in het werkproces en leiden soms zelfs tot extra kosten door de inzet van een goederenlift bij de montage.

Hoeveel zonnepanelen passen er op uw dak?

De afmetingen van een zonnepaneel zijn dus een belangrijke factor bij het bepalen van het precieze aantal zonnepanelen voor uw platte of schuine dak. Verder dient u rekening te houden met eventueel aanwezige uitbouwen op het dak en/of obstakels in de vorm van pijpjes of dakramen. Wilt u een duidelijk overzicht van het precieze aantal zonnepanelen dat wij op uw dak kunnen plaatsen? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend een offerte aan.