juli 18, 2019

Wat is het rendement van zonnepanelen?

by BestBuySolar in Blog

Stel u wilt uw huis(houden) gaan verduurzamen. Tijdens de vrijdagmiddagborrel op het werk heeft u meerdere collega’s gevraagd wat de beste manier is om te beginnen met het verduurzamen van uw huishouden. Eén antwoord wordt het meest gegeven: zonnepanelen. Het meest gehoorde argument daarvoor is het financiële rendement van zonnepanelen. Maar wat is dit rendement nu precies, hoe wordt dit rendement berekend en welke factoren spelen een belangrijke rol bij het berekenen van het rendement van zonnepanelen? In dit kennisblog geven wij hier antwoord op.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het financiële rendement van zonnepanelen refereert naar de verhouding tussen de eenmalige investering in zonnepanelen (aanschafkosten) en de opbrengst van de zonnepanelen (in euro’s). Het rendement wordt uitgedrukt in een percentage.

Hoe berekent u het rendement van zonnepanelen?

Het financiële rendement maakt zonnepanelen tot een veel gekozen en zeer aantrekkelijke eerste stap op het gebied van verduurzaming. Allereerst wekt u natuurlijk uw eigen duurzame energie op. Daarnaast is er in Nederland de mogelijkheid om de niet gebruikte energie tegen een vastgestelde prijs terug te leveren aan uw energiemaatschappij. Tot slot is het natuurlijk zo dat de zon altijd blijft schijnen, waardoor u een garantie heeft op energie.

Hoe wordt dit rendement precies berekend? Om een goed antwoord te kunnen geven op die vraag gebruiken we een rekenvoorbeeld:

Stel u wilt als 3-persoonshuishouden een mooi parallel geschakeld zonne-energiesysteem laten installeren op het schuine dak van het huis. Na het eerste persoonlijke contact en een klantbezoek zijn we uitgekomen op een installatie bestaande uit 12 zonnepanelen van elk 320 Watt piek. De prijs van dit systeem (exclusief BTW) ligt rond de €4.500,-. Het dak van jullie huis ligt op het zuiden en heeft geen schaduw waardoor jullie gemiddeld op een opbrengst uitkomen van 3.450 kWh per jaar. Rekening houdend met de huidige gemiddelde elektriciteitsprijs in Nederland van €0,20 per kWh besparen jullie met dit specifieke systeem €729,- op jullie energierekening per jaar. Het rendement van de zonnepanelen bij deze mooie, parallel geschakelde installatie is 16%. Wilt u ook een paar honderd tot meer dan duizend euro besparen op uw energierekening? Vraag dan nu een offerte aan.

Welke factoren spelen een rol bij het bepalen van het rendement van zonnepanelen?

Zonnepaneel

1. Het zonnepaneel

Wanneer we kijken naar het zonnepaneel, letten we vooral op het vermogen van het paneel en de techniek die gebruikt wordt in dit paneel. Over het algemeen is een zonnepaneel met een hoger vermogen beter voor het rendement. Daarnaast is het met het oog op het rendement interessant een zonnepaneel aan te schaffen met een geavanceerde techniek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zonnepaneel met half-cut-cel technologie*.

* Het URE 320 Wattpiek paneel werkt op basis van half-cut-cel technologie. De witte lijn , de “busbar”, deelt het  zonnepaneel in tweeën waardoor de energie opgewekt in de losse zonnecellen sneller vanuit het paneel naar de omvormer doorgevoerd kan worden. De efficiëntie van dit zonnepaneel ligt daardoor erg hoog. Bij Hugo in Hoofddorp installeerde wij dit unieke URE 320 paneel.

2. Het dak

De oriëntatie van het dak is een belangrijke factor bij het bepalen van het rendement van zonnepanelen. Vaak wordt gedacht dat enkel daken op het zuiden interessant zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, maar ook oostelijk, westelijk en noordelijk gelegen daken zijn uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen kan op deze daken iets minder hoog uitvallen dan op een zuidelijk gelegen dak, maar er zal nog steeds sprake zijn van een interessante en zeer rendabele investering. Naast de oriëntatie van uw dak speelt ook de hellingshoek een belangrijke rol bij het rendement van zonnepanelen. BestBuySolar kan op elk soort dak, van heel steil tot plat, een rendabel zonne-energiesysteem voor u installeren. Wij hebben dankzij ons grote arsenaal aan onderconstructies voor elk dak de juiste oplossing. Zet nu uw eerste stap naar een rendabele investering in zonnepanelen door vrijblijvend een offerte aan te vragen.

Ook mogelijke schaduwval op de zonnepanelen kan het rendement beïnvloeden. Door uw zonne-energiesysteem parallel te configureren wordt de nadelige invloed van schaduw beperkt gehouden zodat uw energie opbrengst minimaal wordt beïnvloed. Wilt u een rendabel parallel geschakelde systemen aanschaffen? Neem dan contact met ons op.

3. Kwaliteit van het paneel

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Van betaalbare zonnepanelen met een hoog vermogen en een goed rendement, tot Tier 1 zonnepanelen met een hoger vermogen en een optimaler rendement. Aan de hand van uw wensen en budget zullen wij u een passend zonnepaneel adviseren. Vraag hier een offerte aan en begin direct met het besparen van honderden tot meer dan duizend euro op uw energierekening.

4. BTW teruggave

Op het moment dat u zonnepanelen aanschaft en energie gaat terug leveren aan uw energiemaatschappij, ziet de overheid u als een zelfstandig ondernemer. Hierdoor heeft u recht op het terugvorderen van de btw. U betaald dus eigenlijk alleen de aanschafwaarde van het zonne-energie systeem exclusief btw. De aanschaf van zonnepanelen wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker voor particuliere kopers. BestBuySolar heeft een vaste businesspartner die voor al onze klanten gratis de btw teruggave afhandelt.  Het terugvorderen van de btw is daarmee heel eenvoudig geworden voor onze klanten en het rendement van uw investering in de zonnepanelen is hierdoor nog hoger.

Persoonlijk advies op maat

Om het optimale rendement voor uw zonnepanelen te verwezenlijken is het dus belangrijk dat met alle bovenstaande factoren rekening wordt gehouden. Zodra u een offerte bij ons aanvraagt, zullen wij u aan de hand van persoonlijk contact, uw wensen en onze expertise een scherp geprijsd zonne-energiesysteem op maat aanbieden.

Wilt u een rendabel, duurzaam en op maat gemaakt zonne-energiesysteem aanschaffen? Vraag dan direct een offerte aan.