juli 16, 2019

Wat je moet weten over het onderhoud van zonnepanelen

by BestBuySolar in Wij weten

In onze rubriek “wij weten” gaan we iedere twee weken in op een veelgestelde vraag van onze klanten. In dit artikel staat de volgende interessante vraag centraal: “Hoe zit het nu precies met het onderhoud van mijn zonnepanelen?”

Belangrijke vraag, eenvoudig antwoord

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe uw zonnepanelen schoon blijven en het antwoord op deze vaak is eenvoudiger dan veel mensen vermoeden. Wanneer er vuil op de zonnepanelen achterblijft, bijvoorbeeld in de vorm van stof of vogelpoep, dan spoelt de regen dit van de zonnepanelen af. Er zit een speciale waslaag op de zonnepanelen die hiervoor zorgt. Deze waslaag is gemiddeld drie tot vijf jaar effectief, daarna is het aan te raden om de zonnepanelen van een NANO coating te voorzien. Als u aan de energieopbrengst merkt dat deze achter blijft t.o.v. dezelfde periode in voorgaande jaren dan is het raadzaam om de zonnepanelen te reinigen. U kunt bijvoorbeeld met een zachte doek en lauw water de zonnepanelen zelf schoonmaken, of u kunt contact opnemen met ons. Wij leggen u dan graag alle mogelijkheden voor het onderhouden van uw zonnepanelen voor.

Een grondige lentecheck

Het is verstandig om uw zonnepanelen eens per jaar te (laten) controleren op bijvoorbeeld bladeren of hardnekkig vuil. Een goed moment om deze controle uit te voeren is het einde van de winter of het begin van de lente. Uw zonnepanelen leveren de meeste energie op vanaf het voorjaar tot de herfst. Door voorafgaand aan deze periode te zorgen dat uw zonnepanelen netjes schoon zijn, kunt u optimaal profiteren van deze zonnige periode.

Wilt u zelf de handen uit de mouwen steken, dan zijn er een aantal tips die wij u willen meegeven.

  • Maak gebruik van een zachte spons of doek. De vuilafstotende laag kan namelijk beschadigd raken wanneer u gebruik maakt van een borstel of schuurspons.
  • Maak gebruik van speciaal voor zonnepanelen ontwikkelde reinigingsmiddelen. Producten als reguliere zeep of allesreiniger beschadigen de vuilafstotende waslaag op het zonnepaneel, waardoor deze zijn functie niet meer goed kan uitvoeren.

Heeft u een prangende vraag aangaande het onderhoud van uw zonnepanelen of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen aangaande het onderhoud? Twijfel dan niet en neem direct contact met ons op!