september 18, 2019

Wat is het rendement van zonnepanelen op een plat dak?

by BestBuySolar in Blog

Daken met zonnepanelen zijn een steeds vertrouwder aanzicht in het Nederlandse straatbeeld. Portrait of landscape, donkerblauw, matzwart of zelfs ultra zwart; onze schuine daken liggen vol met deze duurzame energiebronnen. Naast een schuin dak is het platte dak ook zeer geschikt voor zonnepanelen. Heeft uw huis een plat dak en bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op een plat dak? Lees dan snel verder!

Rendement van zonnepanelen op een plat dak

Laten we vooropstellen dat zowel schuine als platte daken zeer geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Beide opties hebben echter hun eigen mogelijkheden en voordelen. Een van de grote voordelen van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is de mogelijkheid een hoog rendement te realiseren. Allereerst hebben we op een plat dak, in tegenstelling tot een schuin dak, de ruimte en mogelijkheden om de zonnepanelen zo goed mogelijk richting de zon te plaatsen. Daarnaast gebruiken we voor zonnepanelen op een plat dak verstelbare onderconstructies. Zouden we dit niet doen dan liggen de zonnepanelen plat op het dak, waardoor er een hoop rendement verloren gaat. De ideale hoek voor een zonnepaneel op een schuin dak is dan ook +/- 15 graden. In deze hoek vangt het zonnepaneel meer zonlicht dan wanneer het volledig plat op het dak ligt én is het paneel minder ontvankelijk voor wind, wat zorgt voor een hogere veiligheid.

Verschillende onderconstructies, veel mogelijkheden

In praktijk zijn er natuurlijk heel veel verschillende soorten platte daken waarop wij zonnepanelen plaatsen. Om een zo hoog mogelijk rendement te kunnen nastreven gebruiken wij daarom veel verschillende soorten onderconstructies voor zonnepanelen op platte daken. Iedere onderconstructie heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende soorten platte daken. Zo gebruiken wij op kleine platte daken vaak een XL frame. Deze onderconstructie biedt de mogelijkheid om 2 zonnepanelen op één frame te monteren. Zo gebruik je de beschikbare oppervlakte super efficiënt! In Gouda installeerde wij zo’n ruimtebesparend XL frame.

Een ander interessant en door ons veel toegepast ontwerp is de zogenaamde “oostwest-onderconstructie”. Met dit systeem zijn de zonnepanelen zowel naar het oosten als naar het westen gericht waardoor er gedurende de hele dag optimaal gebruik gemaakt wordt van de zoninstraling; van ’s morgens vroeg tot aan de late avondzon. Bij Freelight BV installeerde wij een zeer rendabel oostwest-systeem.

Een rendabel plat dak systeem op maat

Heeft u een plat dak, wilt u graag rendabele en kostenbesparende zonnepanelen aanschaffen, maar heeft u geen idee wat de mogelijkheden en kosten zijn? Vraag dan een offerte aan en één van onze adviseurs gaat samen met u aan de slag om vrijblijvend een duurzaam zonne-energiesysteem op maat te ontwerpen.