oktober 2, 2019

Het belang van een legplan voor zonnepanelen

by BestBuySolar in Blog

Het maken van een legplan voor zonnepanelen is één van de belangrijkste onderdelen in de projectvoorbereiding van onze adviseurs. Door een legplan te gebruiken zorgen zij ervoor dat de zonnepanelen op uw schuine of platte dak een zo hoog mogelijk rendement opleveren. Bij het maken van een optimaal legplan voor uw zonnepanelen wordt rekening gehouden met een aantal belangrijke factoren. Wat dacht u bijvoorbeeld van de oriëntatie van uw dak, de hellingshoek van de zonnepanelen, de verschillende obstakels op uw dak, de mogelijke schaduw die op de zonnepanelen kan vallen en uiteraard de benodigde veiligheidsmarges. Benieuwd wat er komt kijken bij het maken van uw optimale legplan voor zonnepanelen? Lees dan snel verder!

Hoe maken wij het legplan voor zonnepanelen?

De tijd van ruitjespapier, potlood en uitgeknipte rechthoeken is verleden tijd. Om u een visualisatie te geven van het legplan voor zonnepanelen gebruiken wij tegenwoordig intelligente software. Op basis van luchtfoto’s, hoogtedata en schaduwsimulaties kunnen wij “op afstand” een zeer nauwkeurig legplan maken. Dankzij deze intelligente software weten wij bijvoorbeeld wat de oriëntatie en hellingshoek zijn van uw schuine dak, hoe we de zonnepanelen het beste kunnen plaatsen – portrait of landscape – en met welke obstakels op uw dak we rekening moeten houden.

Technologie staat dan ook voor alles. Toch willen onze adviseurs niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Daarom komen zij altijd bij u op bezoek om persoonlijk kennis maken en worden bepaalde zaken zoals de locatie voor de omvormer, het kabeltraject en de afmetingen van het dak gecontroleerd.

Het belang van een legplan

Voor ons is het legplan voor uw zonnepanelen een zeer belangrijke stap in het voorbereidingsproces. Dankzij het legplan weten de monteurs namelijk precies wat er van hen wordt verwacht op de installatiedag en welke materialen zij nodig hebben voor het project. Natuurlijk is een legplan ook voor u zeer belangrijk. Net als voor onze monteurs is het voor onze klanten namelijk ook belangrijk dat het duidelijk is hoe het systeem eruit komt te zien.

Legplan voor zonnepanelen op schuine daken

Het maken van een legplan voor zonnepanelen verschilt natuurlijk per dak. Bij een legplan voor zonnepanelen op een schuin dak staan zowel de hellingshoek als de oriëntatie van het dak al vast. Onze adviseurs kunnen op uw schuine dak echter nog steeds hun ervaring gebruiken om een zo hoog mogelijke rendement voor uw zonnepanelen te behalen. Om de zonnepanelen zo optimaal mogelijk te plaatsen zullen zij namelijk nog steeds rekening moeten houden met eventueel aanwezige schaduw en obstakels als schoorstenen of afvoerpijpjes.

Een legplan op platte daken

Bij het maken van een legplan voor zonnepanelen op een plat dak heeft onze adviseur meer “vrijheid.” Op een plat dak streven wij namelijk naar een zo optimaal mogelijke zuidelijke oriëntatie van uw zonnepanelen. In onze recente blog over het rendement van zonnepanelen op een plat dak schreven wij hier uitgebreid over. Ook biedt een plat dak de mogelijkheid een legplan met een zogenaamde oost west ligging te realiseren. Voor de expert in sfeerverlichting, Freelight B.V., in Almere monteerden wij een zeer rendabel en betrouwbaar oost-west systeem.

Ook bij het opstellen van een legplan voor zonnepanelen op een plat dak kunnen wij te maken krijgen met schaduw of aanwezige obstakels. Een zeer effectieve oplossing om in deze situaties rendementsverlies van uw zonne-energiesysteem te voorkomen, is het plaatsen van power optimisers onder uw zonnepanelen. Deze power optimisers zorgen ervoor dat uw zonnepanelen ook in het geval van schaduw altijd zo optimaal mogelijk presteren waardoor het rendement van uw zonne-energiesysteem gedurende 25 a 30 jaar 3 tot 7 procent hoger komt te liggen.

Wij maken het optimale legplan voor uw zonnepanelen

Wilt u ook een betrouwbaar en stabiel zonne-energiesysteem op basis van een nauwkeurig opgesteld legplan? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Eén van onze adviseurs neemt dan direct contact met u op.