juni 14, 2019

Het verschil tussen serie geschakelde en parallel geschakelde zonne-energiesystemen

by BestBuySolar in Blog, Wij weten

In onze rubriek ‘wij weten’ zullen we iedere twee weken ingaan op een veelgestelde vraag van onze klanten. Deze week staat de volgende vraag centraal: Wat is het verschil tussen een serie en een parallel geschakeld zonne-energiesysteem?

Hoe werken beide systemen?

Om een antwoord te kunnen geven op de hoofdvraag van dit artikel is het allereerst belangrijk om te weten hoe beide systemen werken. Wanneer een zonne-energiesysteem serie geschakeld is geconfigureerd, betekent dit dat alle zonnepanelen in dit systeem als een grote keten met elkaar verbonden zijn. Alle schakels (de zonnepanelen) binnen dit systeem werken dus samen als één groot geheel. Zolang deze keten niet wordt ‘onderbroken’, bijvoorbeeld door schaduw op één van de zonnepanelen in de keten, zal het systeem optimaal kunnen presteren. In een parallel geschakeld systeem werkt het anders. In dit systeem is elk zonnepaneel voorzien van een optimiser. Dit ‘kastje’ dat aan de onderkant van ieder zonnepaneel wordt gemonteerd, zorgt er voor dat elk paneel individueel wordt aangestuurd. Een verstoring van de lichtinval door bijvoorbeeld schaduw zal alleen invloed hebben op het zonnepaneel dat in de schaduw ligt en niet op de overige zonnepanelen.

De verschillen, voordelen en nadelen

De verschillende systemen werken dus niet geheel hetzelfde. Welk systeem de beste optie is, verschilt per casus. Een parallel geschakeld systeem is op ieder dak en bij iedere opstelling ongeacht het merk of aantal zonnepanelen een goede keuze. Een serie geschakeld system luistert iets nauwer. Als alle zonnepanelen in exact dezelfde richting zijn geplaatst en er geen enkele schaduw op de zonnepanelen kan “vallen” is een serie geschakeld systeem een goede keuze.

Wat betreft de energieopbrengst kunnen we stellen dat een parallel geschakeld systeem een 3 a 7%  hogere opbrengst heeft dan een serie geschakeld systeem. De meerprijs van een parallel geschakeld systeem verdient zichzelf dus terug.

Wanneer we kijken naar de mogelijkheden in monitoring van beide systemen, zien we dat ook hier het parallel geschakelde systeem iets beter scoort. Dankzij de optimisers in een parallel geschakeld systeem kunt u, met behulp van een bijbehorende app, de energie opbrengst  van ieder paneel in uw zonne-energiesysteem bekijken. Hierdoor kunt u altijd zien hoe goed u systeem functioneert. De prestatie van een serie geschakeld systeem is te ook monitoren. Echter doordat dit systeem echter als één “keten” is verbonden, kan enkel de totale opbrengst van dit systeem worden afgelezen.

Benieuwd welk systeem op uw dak het maximale rendement oplevert? Vraag dan gerust een offerte aan en wij geven u een passend advies.