In de Nederlandse taal hebben we een prachtig gezegde: “Een goede voorbereiding is het halve werk.” Voor de installatie van uw zonnepanelen is dit gezegde en de uitvoering daarvan onmisbaar.
Tijdens de voorbereiding van uw zonnepaneelsysteem brengen we samen met u de mogelijkheden in kaart. Dit doen we aan de hand van uw wensen en ons advies. Op die manier komen we samen tot een passend en kostenbesparend zonne-energiesysteem. Om een beeld te krijgen hoe zo’n persoonlijk voorbereidingstraject van uw zonnepaneelsysteem eruit ziet, nemen we u in het blog van deze week stap voor stap mee in dit proces.
De voorbereiding van uw zonnepaneelsysteem: uw persoonlijke adviseur
‘Op een persoonlijke manier onze klanten bijstaan in het tijdens het installatietraject van hun nieuwe kostenbesparende zonnepaneelsysteem op maat’. Dit is een uitspraak die wij als bedrijf altijd willen waarmaken. Uitspreken dat je mensen op een persoonlijke manier wilt helpen is één, het ook daadwerkelijk uitvoeren is een tweede. Om dit te bewerkstelligen hebben we er bewust voor gekozen dat u – gedurende het gehele installatietraject van uw zonnepanelen – wordt bijgestaan door één en dezelfde adviseur. Van het eerste telefonische tot het afrondende gesprek na de succesvolle installatie van uw zonnepaneelsysteem zal één van onze adviseurs voor u klaarstaan.
Het eerste contact
Hoe gaat dit in zijn werk? Wanneer u zich via het offerteformulier, een tevreden buurman of een enthousiast familielid bij ons meldt, zal één van onze adviseurs contact met u opnemen. Naast een leuke kennismaking dient dit eerste contact natuurlijk om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie op uw dak. Ook is het belangrijk dat wij op basis van uw wensen en ons advies een passende eerste offerte kunnen opstellen.
Om tot deze eerste vrijblijvende offerte te komen stellen we u bijvoorbeeld vragen over uw huidige energiebehoefte (in kilowattuur per jaar), uw voorkeur voor de kleur of het type zonnepaneel en uw meterkast. Afhankelijk van de antwoorden en de vragen die u voor ons heeft voorbereid, kunnen we al een voorzichtig beeld schetsen van de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak.
Tijdens dit eerste contact komen ook vaak bijzonderheden aan het licht.
Een voorbeeld: Stel dat u een relatief kleine energiebehoefte heeft van ca. 2.500 kWh op jaarbasis. Uw dak ligt gunstig waardoor we met een parallel geschakeld zonnepaneelsysteem bestaande uit 8 zonnepanelen uw energieverbruik kunnen dekken én een kleine buffer kunnen inbouwen voor de toekomst. U heeft echter een 3-fase hoofdaansluiting in de meterkast. Om uw zonnepaneelsysteem stabiel en optimaal werkend aan te sluiten op deze hoofdaansluiting dienen we gebruik te maken van een 3-fase omvormer in plaats van een 1-fase omvormer.
De negen zonnepanelen zullen echter niet voldoende vermogen afgeven om de opstartspanning van een centrale 3-fase omvormer te kunnen halen. Een passende oplossing in deze situatie is het Enphase systeem. Dankzij de Micro Omvormers per zonnepaneel wordt de opstartspanning eenvoudig behaald. De 3-fase Q Relay zorgt er daarnaast voor dat u de opgewekte zonnestroom op alle drie de fases kunt gebruiken en terugleveren.
De voorbereiding van uw zonnepaneelsysteem: een vrijblijvende offerte
Het eerste contact tussen u en uw persoonlijke adviseur is gelegd. Alle informatie is verzameld en u heeft de vragen kunnen stellen die u wilde stellen. Nu is het aan uw adviseur om aan de slag te gaan met de eerste vrijblijvende en persoonlijke offerte(s) op maat. Deze offerte bestaat onder andere uit de volgende componenten:
1. Het beoogde legplan
Om u een goed beeld te geven van de mogelijkheden op het dak maken we in de voorbereidingsfase van uw zonnepaneelsysteem gebruik van de hoogtefoto’s in de technische tool van onze partner Solar Monkey. Aan de hand van de door hen aangeleverde hoogtefoto’s en de afmetingen van uw dak kunnen we op afstand een vrij precies legplan opstellen.
Op vrijwel ieder dak is het mogelijk om een rendabel zonnepaneelsysteem te plaatsen. Hoe zuidelijker de oriëntatie van de zonnepanelen, hoe hoger de opbrengst. Maar ook wanneer u een oost-west of noordelijk georiënteerd dak heeft kan onze adviseur u vaak verder helpen met een zonnepaneelsysteem op maat.
2. De geschatte energieopbrengst
Ook voor deze component maken we gebruik van de diensten van onze technische partner. Hun berekening houdt rekening met variabelen als het aantal zonuren in Nederland, de hoogte van uw dak, een schaduwsimulatie en de regio waarin u woont. Op basis hiervan maakt Solar Monkey een inschatting van uw geschatte energieopbrengst per jaar. Uiteraard betreft dit een berekening met variabelen die van jaar tot jaar kunnen verschillen, maar het geeft u een goede indicatie van de capaciteit van uw nieuwe zonnepaneelsysteem.
Zelf hebben we de afgelopen twee jaar berekent hoeveel zonnestroom de door ons geplaatste zonnepaneelsystemen daadwerkelijk opwekken. Door een steekproef te nemen uit ons klantenbestand en de werkelijke opbrengsten op jaarbasis naast de voorspelde waardes uit de offerte te leggen, hebben we vast kunnen stellen dat uw zonne-energiesysteem gemiddeld beter presteert dan de voorspelde opbrengst van onze partner Solar Monkey. Namelijk 11% beter in 2019 en 9% beter in 2020.
3. De kwalitatieve producten
Op basis van het eerste contact, uw wensen en ons advies gaan we voor u op zoek naar de beste en passende materialen en producten. Zo is voor de ene klant een volledig zwarte afwerking van de zonnepanelen belangrijk en komt in het voorbereidingstraject van de andere klant naar voren dat een productgarantie van 25 jaar prioriteit heeft. Dankzij onze status als onafhankelijk installateur hebben we de vrijheid om uit verschillende A-kwaliteit producten te kiezen bij verschillende leveranciers. Zo kunnen we in het voorbereidingstraject altijd een zonnepaneelsysteem op maat voor u samenstellen.
Op de linker foto ziet u een zogenaamd ‘Full Black’ oftewel ‘volledig zwart afgewerkt’ zonnepaneel. Op de rechter foto ziet u een high performance REC Alpha zonnepaneel met een productgarantie van 25 jaar en een degeneratie van 92% na 25 jaar.
4. Het rendement
Bovenstaande punten zijn natuurlijk allemaal enorm belangrijk in het voorbereidingstraject van uw zonnepaneelsysteem. Maar u en ik begrijpen beiden dat het rendement van een zonnepaneelsysteem een belangrijke rol speelt in het maken van uw beslissing. In uw persoonlijke offerte op maat maken we het rendement en de ‘waarde’ van uw zonnepaneelsysteem inzichtelijk. Ook laten we zien welke milieuwinst u boekt met de aanschaf van uw zonnepaneelsysteem. Het besparen van kosten is natuurlijk belangrijk, maar dat dit op een duurzame manier gebeurt, is een zeer fijne bijkomstigheid.
De voorbereiding van uw zonnepaneelsysteem: het klantbezoek
Het eerste contact is gelegd en uw persoonlijke offerte is opgemaakt en verstuurd. Tijd voor u om alle zaken rustig door te nemen. Heeft u vragen naar aanleiding van de eerste vrijblijvende offerte dan kunt u altijd contact opnemen met uw persoonlijke adviseur of vice versa. Heeft onze offerte uw interesse gewekt dan is het tijd voor de laatste belangrijke stap in de voorbereiding van uw zonnepaneelsysteem: het klantbezoek.
Afwegen en toelichten
Op afstand kunnen we – met de technologische middelen die we tot onze beschikking hebben – een goede offerte maken, maar toch blijft een klantbezoek essentieel in het goed voorbereiden van uw zonnepaneelsysteem. Allereerst is het van belang om samen de offerte rustig door te nemen. Wanneer u meerdere offertes van ons heeft ontvangen kunnen de voordelen van de verschillende zonnepaneelsystemen tegen elkaar worden afgewogen. Daarnaast zal onze adviseur zaken als de BTW teruggave, de montagegarantie en het verloop van de installatiedag verder toelichten.
Nameten en in kaart brengen
Daarnaast is het enorm belangrijk om het beoogde legplan voor de zonnepanelen tijdens dit moment in het voorbereidingstraject zo nauwkeurig mogelijk na te meten.
Op een schuin dak kan dit bijvoorbeeld vanuit een aanwezig dakraam óf door de maten van één dakpan te meten. Door vervolgens van links naar rechts en van onder naar boven het aantal dakpannen te tellen, weten we precies hoeveel ruimte we voor het beoogde legplan tot onze beschikking hebben. Voor de maten van een plat dak of een dakkapel kunnen we de binnenmaten opmeten of – wanneer dit mogelijk is – met een ladder vanaf een aanwezig balkon of aanwezige opbouw op het platte dak klimmen.
Tot slot dient een klantbezoek tijdens de voorbereiding ook om het kabeltraject in kaart te brengen. De zonnepanelen op uw dak moeten via een 1 of 3-fase kabeltraject worden aangesloten in uw meterkast. In de meterkast wordt door onze elektricien een groep gemonteerd voor uw zonnepaneelsysteem. Omdat ook wij van een net en strak zonnepaneelsysteem houden, gaat uw adviseur tijdens de voorbereiding altijd op zoek naar een optie voor het kabeltraject die door het huis loopt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een koof of een loze leiding.
Om er zeker van te zijn dat we altijd een passende oplossing hebben voor het kabeltraject wordt er ook een ‘optie B’ in kaart gebracht. Vaak zal dit een optie buitenlangs zijn. Hiervoor gaat onze adviseur bijvoorbeeld op zoek naar een regenpijp. Deze regenpijp is in feite een grote pvc-buis. Als wij de kabel van uw zonnepanelen vervolgens in een kleinere pvc-buis achter de regenpijp langs naar beneden aanleggen, dan valt dit nauwelijks op. Via de kruipruimte kunnen we vervolgens de aansluiting maken in uw meterkast.
Heeft u zich wel eens afgevraagd wat de installatie van zonnepanelen u kost én oplevert? Wij staan u bij met persoonlijk en eerlijk advies.