augustus 27, 2020

De voordelen van het investeren in zonnepanelen

by Kai van de Wiel in Blog, Wij weten

Steeds meer Nederlanders stellen zichzelf de vraag of ze moeten investeren in zonnepanelen. Zeker in een tijd van stijgende energieprijzen en dalende spaarrentes. In het blog van deze week gaan we daarom uitgebreid in op deze kwestie. Aan de hand van verschillende voordelen en een rekenvoorbeeld leggen we u uit waarom het eigenlijk zo interessant is om te investeren in zonnepanelen op het dak van uw woning.

Investeren in zonnepanelen: uw spaargeld

Duurzaam huis (Cover)
Waar we tot een aantal jaar geleden ons spaargeld massaal op een spaarrekening zetten met een mooie rente, is deze tendens nu sterk veranderd. Rente op spaarrekeningen behoort tot het verleden en bij sommige banken moeten rekeninghouders zelfs betalen wanneer ze hun spaargeld op een rekening willen zetten. De consument is daarom massaal op zoek naar een nieuwe bestemming voor zijn spaargeld.

Het verduurzamen van de eigen woning in de vorm van zonnepanelen op het dak is daarbij een zeer interessante en rendabele optie. U investeert in uw woning waardoor deze met het oog op de lange termijn in waarde stijgt. Daarnaast geniet u op de korte termijn van betere leefomstandigheden én een verbeterd financieel plaatje. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeerde recent nog dat een investering in zonnepanelen voor uw woonhuis de enige verduurzaming is die daadwerkelijk rendeert. Ook zonder extra subsidies¹.

Investeren in zonnepanelen: herfinanciering hypotheek

Naast de rendabele optie om met spaargeld te investeren in zonnepanelen voor uw woning is er nog een zeer interessante optie om te investeren in zonnepanelen. Veel van onze klanten hebben de aanschaf van hun zonnepanelen bewerkstelligt via de herfinanciering van hun hypotheek. In deze herfinanciering wordt een zogenaamd bouwdepot vrijgemaakt waarmee mensen kunnen investeren in hun huis. Dit bouwdepot kan uitstekend worden gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook hierin spelen het eerder genoemde lange termijn effect – in de vorm van waardestijging van het huis – en korte termijn effect – in de vorm van de maandelijks dalende energiekosten – een belangrijke rol.

U vraagt zich nu wellicht af hoe een herfinanciering van de hypotheek – waarover natuurlijk rente betaald moet worden – en het investeren van dit geld in zonnepanelen zorgt voor een rendabele investering. Laten we dit uitleggen aan de hand van een rekenvoorbeeld:

Stel u kunt de investering in zonnepanelen financieren via uw hypotheek en u betaald over deze hypotheek een rente van 3%. In deze hypotheek is een bouwdepot opgenomen van bijvoorbeeld 10.000 euro. Dit bouwdepot is bedoeld om te investeren in uw woning. Zonnepanelen zijn – zoals gezegd – een zeer goede en interessante investering. Voor het dekken van uw jaarlijkse stroomgebruik heeft u tussen de 10 en 15 zonnepanelen nodig. De totale projectprijs van een dergelijk zonne-energiesysteem valt binnen het te besteden bouwdepot. Deze zonnepanelen hebben dankzij hun oriëntatie t.o.v. de zon een rendement van 12 tot 18% op jaarbasis. Het ‘rendement van uw zonnepanelen’ wordt berekend door de waarde van de energieopbrengst van uw zonnepanelen (op jaarbasis) te delen door de kosten van uw zonne-energiesysteem.
Samenvattend betekent dit dat u per jaar 3% rente betaald over het geld dat u via uw hypotheek heeft gebruikt om zonnepanelen aan te schaffen. Deze investering levert u 12 to 18% rendement op. Dit is een netto opbrengst van ca 9 tot 15% per jaar die u heeft behaald met “geleend” geld.

Investeren in zonnepanelen: duurzaamheidsleningen

return-on-investment

Naast uw eigen spaargeld en de herfinanciering van uw hypotheek zijn ook duurzaamheidsleningen een interessant middel om te investeren in zonnepanelen. Met behulp van een duurzaamheidslening wordt u in staat gesteld uw huis te verduurzamen. In dit pakket aan verduurzamende maatregelen springen zonnepanelen er qua rendement uit. Ook voor dit soort leningen geldt vaak dat de rente die u betaalt een stuk lager is dan het rendement van uw eigen zonnepanelen. Een bijkomend voordeel is daarnaast dat u uw hypotheek niet hoeft aan te passen.

Investeren in zonnepanelen: voorbeelden van verschillende projecten

Hoe onze klanten hun eigen rendabele en duurzame zonne-energiesysteem ook financieren, wij streven er altijd naar om een systeem zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Enerzijds zorgt dit natuurlijk voor een hoog rendement hetgeen een investering in zonnepanelen zo interessant maakt. Anderzijds laten we hiermee ook zien dat een investering in zonnepanelen altijd kan lonen – ongeacht het soort dak of de ligging van het dak.

Wanneer een dak op het zuiden ligt heeft een zonne-energiesysteem natuurlijk relatief gezien de beste opbrengst. Bij dit mooie project in Amsterdam behaalden we voor de bewoners dan ook een zeer hoog rendement.


Zonnepanelen Amsterdam

Ook wanneer uw zuidelijke dak echter te weinig ruimte biedt om uw jaarlijkse stroomverbruik te dekken of wanneer u helemaal geen dak op het zuiden heeft, zijn zonnepanelen vaak een zeer interessante en rendabele investering. Bij dit bijzondere project in Almere hebben we bijvoorbeeld meer dan de helft van de zonnepanelen op het dak met noordoostelijke oriëntatie geplaatst. En bij dit prachtige project in Almere Overgooi hebben we gebruik gemaakt van zowel het oostelijke, zuidelijke als westelijke dak. Dit heeft ook nog eens een groot voordeel met het oog op de toekomst.

Denkt u er ook over na om te investeren in uw eigen rendabele zonnepanelen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en één van onze adviseurs helpt u direct verder.